European Union

EC - JAPAN : AGREEMENT ON MUTUAL RECOGNITION / SIGNATURE

Press Release: Brussels (04-04-2001) - Press: 132 - Nr: 7588/01


Brussel, 4 april 2001

7588/01 (Presse 132)

(OR. en)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

ONDERTEKENING

VAN DE OVEREENKOMST INZAKE WEDERZIJDSE ERKENNING

TUSSEN

DE EUROPESE GEMEENSCHAP EN JAPAN

Vandaag is een belangrijke overeenkomst inzake wederzijdse erkenning (MRA) tussen de Europese Gemeenschap en Japan ondertekend, en wel

voor de Europese Gemeenschap door:


- de heer Gunnar LUND, ambassadeur, permanent vertegenwoordiger van Zweden


- de heer Mogens Peter CARL, directeur-generaal van het DG Handel van de Europese Commissie; en

voor Japan door:


- de heer Takayuki KIMURA, ambassadeur van Japan bij de Europese Unie.
Met de ondertekening worden de in het midden van de jaren negentig gestarte onderhandelingen afgesloten en wordt het pad geëffend voor nauwere samenwerking tussen de regelgevende instanties in Japan en de Europese Gemeenschap.

De overeenkomst zal voor Japan en de Europese Gemeenschap resulteren in een betere markttoegang, doordat de kosten voor dubbele controles zullen worden gereduceerd, wat voordelen zal opleveren voor de producenten, de importeurs en de consumenten.

De door de overeenkomst bestreken productsectoren zijn telecommunicatie, radioapparatuur, veiligheid van elektrisch materiaal, goede laboratoriumpraktijken voor industriechemicaliën en goede fabricagepraktijken voor farmaceutische producten. Gepland is dat andere sectoren na een overgangsperiode van twee jaar zullen worden opgenomen.

De overeenkomst is een traditionele multisectorale MRA, analoog aan de reeds met de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland gesloten overeenkomsten.

Ambassadeur Lund, die het EU-voorzitterschap vertegenwoordigde, heeft gewezen op het belang van de overeenkomst voor het vergemakkelijken van de handelsbetrekkingen.