Contact:
Steijger.communicatie
Tel: 036 523 5330
Fax: 036 523 5331

SPARK ENERGY SAMEN MET AGRO IN BIO-ENERGIE

Lelystad, 4 april 2001 - Het nieuwe energiebedrijf Spark Energy en AGRO zijn een samenwerking aangegaan om groene energie te verwerven uit biomassa, zon en wind. Daartoe heeft Spark Energy samen met een ontwikkelingsfonds een meerderheidsaandeel genomen in AGRO Systems BV dat voortaan als SPARK-AGRO verder zal gaan. Financiële details van de overeenkomst zijn niet bekend gemaakt.
Een eerste project is gericht op milieuvriendelijke biobrandstof, waarbij SPARK-AGRO biomassa zal afnemen van Agro-Limburg, de minerale afzetcoöperatie van 750 Limburgse veehouders. De verwachting is dat SPARK-AGRO deze biomassa zal opwaarderen tot 250.000 ton brandstof voor energiecentrales. De onderhandeling van SPARK-AGRO potentiële centrales voor vergassing van deze brandstof/biomassa verkeert in een eindfase. SPARK-AGRO gaat meerdere projecten starten om groene energie te winnen uit biomassa, zon en wind. Een tweede project bevat de inzet van biobrandstof voor de energie-opwekking in de glastuinbouw. In Limburg zullen dergelijke projecten versterkt worden door de inzet van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB).
Gebruik van biobrandstof levert niet alleen groene stroom op, het brengt gelijktijdig de uitstoot van CO2 omlaag. "Het grote voordeel dat vergassing van biobrandstof heeft boven andere alternatieven is dat het de landelijke CO2-reductiedoelstelling een stukje dichterbij brengt", zegt John Hendriks, directeur van AGRO Holding. "Bovendien geeft het de mogelijkheid voor de veehouders om hun positieve energiebalans om te zetten in groene stroom". De 250.000 ton brandstof/biomassa van de veehouderij wordt omgezet in zo'n 315 miljoen kilowatt aan groene stroom. Hiermee kunnen 100.000 huishoudens worden voorzien van elektriciteit. Momenteel wordt de verwerkte biomassa nog grotendeels afgezet in de akkerbouw in binnen- en buitenland. Door de aangescherpte mineralenbenuttingsnormen en de milieuverantwoorde afzetplicht zal de spanning op de afzet van dierlijke mineralen naar de akkerbouw naar verwachting sterk toenemen. Vergassing is daarom een welkom alternatief.
"Bio-energie is een belangrijke bron van duurzame energie aan het worden", zegt Paul van Leeuwen, algemeen directeur van Spark Energy . "Fossiele brandstoffen worden schaarser en daarom is het van wezenlijk belang om energie in een eerder stadium van de afbraakketen op te wekken. Voordelen die de agrarische sector en de samenleving zonder meer ten goede zullen komen. Spark Energy is hiermee voortrekker in het opwekken van groene energie."

Spark Energy levert vanuit Lelystad energie door heel Nederland en is binnen een jaar van startende onderneming uitgegroeid naar een professioneel bedrijf met meer dan 50 enthousiaste medewerkers. Meer informatie over Spark Energy: http://www.sparkenergy.nl