Persbericht: Ook studenten krijgen geld terug bij stakingen

Persbericht

Ook studenten krijgen geld terug bij stakingen

Utrecht, 4 april 2001 - Houders van de OV-Studentenkaart krijgen bij treinstakingen de kosten voor vervangend vervoer (deels) vergoed, net als andere vaste klanten van de NS. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) roept studenten op van deze mogelijkheid gebruik te maken. Bij de vorige staking in december 2000 liet de NS studenten lang in het ongewisse en verstrekte het bedrijf onjuiste informatie.

Wanneer aanstaande donderdag, vrijdag en maandag de treinen inderdaad niet rijden en de NS geen alternatief vervoer biedt, zijn er voor studenten met een weekkaart twee opties:


1. Studenten ontvangen per stakingsdag 1/365 deel van de kosten van een normale NS-Jaarkaart tweede klasse (ongeveer vijftien gulden).


2. De redelijke kosten van treinvervangend vervoer worden vergoed: 40 cent per kilometer met een maximum van vijftig gulden.

Weekendkaarthouders kunnen gebruik maken van optie twee. Bovendien kunnen weekkaarthouders die door de stakingen op donderdag en vrijdag gedwongen zijn op zaterdag te reizen, hun kosten voor die treinreis op de NS verhalen.

De voorlichting van de NS over de rechten van studenten bij (dreigende) stakingen is op zijn zachtst gezegd slordig. In advertenties wordt de OV-Studentenkaart niet vermeld. Bij de staking in december 2000 werden studenten van het kastje naar de muur gestuurd. Medewerkers van het NS-informatienummer verwezen studenten zelfs door naar de Informatie Beheer Groep (IBG), terwijl er wel degelijk een NS-regeling was voor studenten.