Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale



Genetische modificatie: van DNA tot voedsel

In 1999 werd duidelijk dat toepassingen van genetische modificatie (GM) van voeding steeds controversiëler werden in Nederland, Europa en
-in mindere mate- de VS. Consumenten- en milieuorganisaties creëerden het beeld van Frankensteinvoedsel door nadelen en risico's als voedselallergieën en -toxiciteit te noemen.
Biotechnologiebedrijven bleven de voordelen van GM-gewassen benadrukken en een sterke polarisatie van standpunten was het gevolg. In opdracht van Greenpeace heeft Plant Research International de wetenschappelijke basis van de diverse vragen en claims onderzocht. Dit leidde tot de conclusie dat op een groot aantal punten controversen en gebrek aan wetenschappelijke kennis bestaan. Effecten op milieu en volksgezondheid blijken daardoor onvoorspelbaar. Ries de Visser van PRI praat over genetische modificatie en voeding, de discussie rondom wetenschappelijke onzekerheden die er bestaan en de gebrekkige communicatie tussen maatschappelijke instanties en tussen wetenschappers van verschillende disciplines.

Genetische modificatie: van DNA tot voedsel
Piet Schenkelaar MSc.
woensdag 4 april
11.45 tot 13.00 uur
Collegezaal 5 Auditorium