Nederlands Openluchtmuseum

P-02
Spiegeltje, spiegeltje ..., schoonheidsidealen in Nederland, 1950-2000

Een tentoonstelling over de complexe wereld van schoonheid

Vanaf 5 april presenteert het Nederlands Openluchtmuseum de tentoonstelling Spiegeltje, spiegeltje..., schoonheidsidealen in Nederland, 1950-2000. De tentoonstelling laat een palet zien van schoonheidsidealen in ons land na de Tweede Wereldoorlog en hoe die ons dagelijks leven beïnvloeden.

Rode draad in de tentoonstelling is de verschuiving in de omgang met ons lichaam in de afgelopen vijftig jaar: van `het lichaam als tempel' naar `het maakbare lichaam'.
Kort na de Tweede Wereldoorlog werden make-up, kapsels en corrigerende kleding gebruikt om het uiterlijk te verfraaien en `schoonheidsfoutjes' te camoufleren. Wie zich hier niet mee bezighield viel niet op. Een ouder wordend lichaam, grijs haar: het waren eerder kenmerken die respect afdwongen dan dat ze de eigenaar er toe brachten in actie te komen. Hoe anders gaan we vandaag met schoonheid om. We werken ons in het zweet in de sportschool, geven we een vermogen uit aan dieetproducten en spierversterkende preparaten of we zetten, als al het voorgaande geen soelaas biedt, onze troeven op de kliniek voor cosmetische chirurgie.

Door de eeuwen heen en overal op de wereld hebben mensen altijd hun lichaam versierd en een voorkeur gehad voor een symmetrisch lichaam en gezicht. Maar verder zijn opvattingen over schoonheid sterk cultuur en tijdgebonden. Spiegeltje, spiegeltje...geeft herkenbare en confronterende voorbeelden van de wereld van schoonheid in Nederland, een wereld waarin alles met alles te maken lijkt te hebben en waarin steeds meer mogelijk is. De tentoonstelling eindigt dan ook met de open vraag naar waar de grenzen van de maakbaarheid van het lichaam liggen.

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2001, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.