Rijksuniversiteit Groningen

27 mrt 2001

Persinformatie-logo

Nummer 36 27 maart 2001

Toneel: Lof der zotheid

In een satirische conference geeft Ingeborg Uijt den Bogaard als de Godin van de Zotheid vanaf het podium een aanschouwelijk college in de Levenskunst met daarin vooral aandacht voor het najagen van geluk, het vermijden van ernst en kennis en het behoud van de eeuwige jeugd. In De Lof der Zotheid - zonder twijfel het bekendste werk van Erasmus - stelt deze Nederlandse denker van wereldformaat de Zotheid voor als een alom vereerde godin. Erasmus schrijft aan haar onder andere de humor, de vergevingsgezindheid en de vrolijkheid toe. Door al deze gaven is het samenleven, de pijn en het sterven, de liefde, het geloof enzovoort dragelijk, ja zelfs plezierig geworden. Nog sterker: zonder dwaasheid geen huwelijk, en zonder huwelijk geen voortplanting - dus zelfs ons pure bestaan hebben we te danken aan de Zotheid. De eigenliefde is misschien wel de belangrijkste gave van de Zotheid. Want als iedereen ontevreden of ongelukkig met zichzelf zou zijn, dan zouden we het nooit met elkaar eens kunnen worden of elkaar kunnen liefhebben.

Behalve actrice is Ingeborg Uijt den Bogaard ook regisseuse en vertaalster van kinderboeken. Zij vervulde (gast-)rollen bij verschillende toneelgezelschappen en trad op voor middelbare scholen. Zij maakte een toneelbewerking van De Lof der Zotheid van Erasmus in de regie van Pieter Vrijman en tekende al eerder voor toneelbewerkingen van verhalen van Poesjkin, Toergenjew en Maria Dermoût en van Reinaart de Vos.

Dr. Zweder von Martels studeerde klassieke talen aan de Rijksuniversiteit Groningen en is nu wetenschappelijk medewerker aan de afdeling Grieks en Latijn. Hij heeft het Latijn van de Renaissance en latere perioden als specialisatie. Von Martels zal Erasmus en De Lof der Zotheid kort introduceren en daarna ingaan op het hoofdstuk 'Dwazen, zotten, domkoppen en narren zijn veel gelukkiger dan wijzen'.

Datum en tijd

donderdag 5 april 2001, 20.00-21.30 uur

Inleiding

Spel

dr. Z.R.W.M. von Martels

Ingeborg Uijt den Bogaard

Titel

Serie

De Lof der Zotheid, naar Erasmus

"Lang niet gek", 11de lustrum Studium Generale

Plaats

USVA, Munnekeholm 10, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel.(050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Studium Generale