Universiteit van Amsterdam



Nieuwe bijzondere leerstoel Strategische communicatie aan de UvA



De Beroepsvereniging voor Communicatie heeft per 1 april 2001 aan de Universiteit van Amsterdam een bijzondere leerstoel Strategische communicatie gevestigd. Ten behoeve van deze leerstoel hebben de beroepsvereniging en de universiteit samen de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Strategische Communicatie (SWOSC) opgericht. Doel van de stichting en leerstoel is meer fundamenteel wetenschappelijk onderzoek van de grond te krijgen op het gebied van strategische communicatie en wetenschap en beroepspraktijk meer van elkaars kennis en ervaring te laten profiteren. Strategische communicatie staat de laatste jaren hoog op de agenda van bestuurders en managers in publieke en private organisaties. Communicatie wordt in de huidige open samenleving met mondige consumenten, burgers en medewerkers gezien als een kritische succesfactor bij het plannen van beleid en het realiseren van doelstellingen. Wat dat betekent voor het vak communicatie en wat de mogelijkheden en effecten zijn van een meer strategische en planmatige inzet van communicatie als managementinstrument, behoort tot het werkveld van de stichting en de leerstoel.
Met de start van de leerstoel gaat de wens van de Beroepsvereniging in vervulling om met de beroepspraktijk weer rechtstreeks op universitair niveau vertegenwoordigd te zijn. Sinds het afscheid in 1994 van prof. dr. Anne van der Meiden als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht namens de NGPR was dat niet meer het geval.

Vanwege de instelling van de bijzondere leerstoel start Ben Warner, hoofd communicatie van de Gasunie, in april 2001 een serie colleges. Warner zal voorlopig voor een periode van een jaar optreden als gastdocent. Het is de bedoeling na die periode de leerstoel te laten bekleden door een bijzonder hoogleraar met wortels in de beroepspraktijk, die tevens zijn of haar sporen heeft verdiend in de wetenschap.

..

Laatste wijzigingen: 5 april 2001 - webmaster@uva.nl Bron: PR & Persvoorlichting