van
Jongeren Milieu Aktief
Dhr. R.A. s'Jacob
0317-417688
ruben.sjacob@antenna.nl

datum
Wageningen, 5 april 2001


Onder zeil met Jongeren Milieu Aktief (JMA)
Al bijna 10 jaar ervaring met ecologische zeilvakanties voor jongeren

Vele jongeren hebben in de afgelopen jaren kennis gemaakt met de ecologische zeilvakanties van Jongeren Milieu Aktief (JMA). Al sinds de oprichting zo'n 10 jaar geleden organiseert JMA meerdere malen per jaar zeilactiviteiten voor en door jongeren. In het voor- en najaar wordt er een zeilweekend georganiseerd en in de zomer is het traditiegetrouw tijd voor de zomerzwerfweek. Ook in 2001 staan er weer verschillende activiteiten op de agenda. Het voorjaarszeilen zal dit jaar plaatsvinden in het pinksterweekend van 2 tot 4 juni. De zomerzwerfweek staat gepland van 28 juli tot 3 augustus.

Zowel in het pinksterweekend als tijdens de zomerzwerfweek wordt er een trektocht gemaakt door het Friese merengebied. Onder leiding van ervaren schippers is er overdag volop tijd en ruimte om de beginselen van het zeilen onder de knie te krijgen of juist de al aanwezige kennis bij te schaven en uit te breiden. Maar ook de mensen die vooral lekker willen meezeilen zijn uiteraard van harte welkom. De overnachtingen vinden plaats op de boten zelf. Een vaste locatie op de wal is hierdoor niet nodig en er ontstaat zo de keuze om in een jachthaven te overnachten of aan een rustige wildsteiger midden in de vrije natuur.

De zeilvakanties van JMA mogen met recht ecologisch worden genoemd. Je hoeft niet ver te reizen, niet te vliegen, je hebt geen brandstof nodig om te varen en je bent midden in de natuur. Het eten is natuurlijk vegetarisch en grotendeels biologisch en wordt hoofdzakelijk geleverd door een natuurvoedingswinkel in Joure. Een zeilvakantie van JMA past daarmee perfect in een milieuvriendelijke stijl van leven.

Deelnemers hoeven geen lid te zijn van JMA, hoewel dat wel voordelig is. De meeste aanmeldingen komen vanuit de diverse natuur- en milieuverenigingen voor jongeren. Hierdoor zijn de JMA- zeilvakanties een ware ontmoetingsplaats voor groene jongeren. De leeftijd van de deelnemers is zeer gevarieerd en kan uiteenlopen van 15 tot 28 jaar.

De ecologische zeilvakanties zijn zeker geen kant-en-klare aangeboden vakanties. De deelnemers 'maken' de vakantie en zijn dus zelf verantwoordelijk voor het verloop ervan. Of het nu gaat om het plannen van de route en activiteiten of de keuze voor jachthaven of wildsteiger en café of kampvuur, de deelnemers bepalen het programma.

Er zijn bovendien tal van programma-opties die de vakantie extra leuk maken. Het skûtsjesilen is bijvoorbeeld iedere zomer weer een ware happening. Vanaf het water is het schouwspel met de antieke vrachtschepen uitstekend te volgen en een bezoek is dan ook zeker de moeite waard. Ook het nachtzeilen is steeds weer een speciale ervaring. Varen in het holst van de nacht met als hoogtepunt... de zonsopgang. Tijdens de vakanties ontstaan er geregeld leuke gesprekken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zelfs leuke nieuwe ideeën voor het 'dagelijks leven' worden vaak opgedaan. Iedere keer weer gaan de deelnemers na afloop weliswaar met tegenzin, maar zeker met een goed gevoel huiswaarts.

Jongeren Milieu Aktief (JMA) is een jonge landelijke milieuvereniging voor en door jongeren. Doel van de vereniging is om milieuvriendelijk leven mogelijk te maken en te stimuleren. De zeilactiviteiten zijn een trefpount voor "groene" jongeren en bieden een milieuvriendelijk alternatief voor bijvoorbeeld vliegvakanties. JMA vindt dat men voor een verantwoorde leefstijl niet alle leuke en aangename zaken in het leven hoeft op te geven, maar zoekt bij voorkeur naar een verantwoord alternatief.

Praktische gegevens:


· Pinksterzeilen:
Datum: vrijdagavond 1/6 tot en met maandag 4/6
Locatie: Sneekermeer e.o.
Kosten: Fl. 150,- (JMA-leden krijgen een tientje korting)


· Zomerzwerfweek:
Datum: vrijdagavond 27/7 tot en met vrijdag 3/8
Locatie: Friese meren
Kosten: Fl. 300,- (JMA-leden krijgen Fl. 25,- korting)

Belangstellenden kunnen op onze websteiger
http://www.jma.org/zeilen meer info vinden over deze activiteiten. Er is tevens een logboek, waarin oud-deelnemers vertellen van hun ervaringen, en een foto-album.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Ruben s'Jacob, ruben.sjacob@antenna.nl of 0317-417688 voor meer info of aanmeldingen.

Noten voor de redactie:

Bezoek ook eens onze websteiger: http://www.jma.org/zeilen

Beschikbaar voor verdere informatie en foto's:
Ruben s'Jacob
0317-417688 of
ruben.sjacob@antenna.nl

Overigens organiseert JMA deze zomer nóg een vakantie- evenement:

Kettingreactie: de jongeren klimaat fietstocht
Een tiendaagse fiets-actie-vakantie rond het thema klimaatverandering van 7-15 juli 2001

Een fantastische fietstocht die opkomt voor het klimaat! In 10 dagen fietsen we van Utrecht naar Bonn, waar vanaf 16 juli het vervolg plaatsvindt van de mislukte klimaatconferentie van Den Haag. Met een zo lang mogelijke bonte stoet veroveren we de weg tijdelijk terug op de auto's. Onderweg maken we kennis met milieuorganisaties, voeren actie, maken straattheater lopen stelten en gaan de discussie aan met elkaar en anderen.
Voor info en reacties: fietstocht@dolfijn.nl of 020-5507436 (Tanja)


-
| Jongeren Milieu Aktief
| Ecologische zeilvakanties
| http://www.jma.org/zeilen
| ruben.sjacob@antenna.nl 0317-417688

-