Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-04-04: Uitbreiding kinderopvang nog steeds op schema

De uitbreidingsoperatie kinderopvang verloopt nog steeds volgens plan. Dit blijkt uit de tweede Tussenrappor tage van wethouder Jetta Klijnsma van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie over de uitvoering van de Regeling uitbreiding kinderopvang en buitenschoolse opvang van het ministerie van VWS. De rapportage geeft de stand van zaken op 1 januari 2001 weer. In de naschoolse opvang waren op die datum 579 plaatsen feitelijk gerealiseerd, in de dagopvang 140. Momenteel wordt aan zo'n 400 plaatsen gewerkt en de overige plaatsen verkeren in diverse fasen van planvorming.
Het aantal kindplaatsen moet volgens de regeling van het ministerie van VWS op 31 december 2002 met 2494 zijn vermeerderd. Om eventuele tegenslagen op te vangen zijn plannen ontwikkeld voor meer plaatsen (3051).

Uit de Monitor uitbreiding kinderopvang van het ministerie van VWS blijkt dat de gemeente Den Haag het ten opzichte van de andere gemeenten prima doet. De regio Haaglanden (met Den Haag en Delft als koplopers) staat wat betreft het dekkingspercentage van kinderopvangvoorzieningen op de eerste plaats. Ondanks de schaarste aan locaties wordt op diverse plaatsen in de stad gebouwd aan kinderopvang. Wethouder Jetta Klijnsma signaleert echter ook een aantal knelpunten. Op de eerste plaats zijn er de snel stijgende bouwkosten waardoor de realisering van een aantal projecten onder druk komt te staan. Op de tweede plaats is van een aantal grote projecten niet duidelijk of de eindtermijn van 31 december 2002 wordt gehaald. Deze problematiek speelt in meerdere gemeenten en het ministerie van VWS moet op korte termijn duidelijk maken of plaatsen waarvoor op 31 december 2002 feitelijke verplichtingen zijn aangegaan meetellen. Ten slotte wordt ook de kinderopvang geconfronteerd met schaarste op de arbeidsmarkt, het vinden van voldoende, gekwalificeerd personeel is bijzonder moeilijk.

4 april 2001

last update: 5 april 2001 ;pag.: 6687; auteur: 77 5 april 2001 - pag. 6687 - 77