Gemeente Neede

gemeente Neede
persbericht

Nummer 616, donderdag 5 april 2001
Voorlichting gemeentehuis, www.neede.nl
H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

Maatregelen bij huisvuilinzameling en referendum om besmetting mond- en klauwzeer te voorkomen


1. Met ingang van volgende week (9 april 2001) kunnen bedrijven waar mond- en klauwzeergevoelige dieren (evenhoevigen: schapen, geiten, varkens en rundvee) worden gehouden, het huisvuil aanbieden in huisvuilzakken in plaats van de grijze container. Hiervoor zet de inzamelfirma Langezaal een speciale huisvuilwagen in. Hierdoor wordt besmetting door middel van de container voorkomen.

De volgende voorwaarden zijn aan deze maatregel gebonden:
* per inzamelronde mogen maximaal 4 huisvuilzakken in plaats van 1 grijze container worden aangeboden;

* het aanbieden van vuilniszakken is alleen voorbehouden aan die percelen waar MKZ-gevoelige dieren worden gehouden;

* het alternatief geldt alleen voor de grijze container en niet voor de groene container, Het is aan te bevelen etensresten aan te bieden in de vuilniszakken. Veehouders kunnen ook zelf besluiten om de groene container niet aan te bieden;

* in de huisvuilzak mag geen puin, snoeihout e.d. worden aangeboden;
* de percelen waar geen (MKZ-gevoelige) dieren worden gehouden zijn verplicht het huisvuil in de grijze container aan te bieden;
* het aanbieden van zowel de grijze container als huisvuilzakken voor hetzelfde perceel worden door inzamelfirma Langezaal niet geaccepteerd.


2. Voor het referendum over de gemeentelijke herindeling dat op woensdag 11 april wordt gehouden is met het oog op de MKZ-crisis de volmachtregeling versoepeld. Kiesgerechtigden die in het buitengebied wonen kunnen hierdoor meer dan twee volmachtstemmen uitbrengen. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat in dat geval de volmachtgevers en de gevolmachtigde op het zelfde adres zijn ingeschreven. Op deze wijze hoeft maar een persoon van het erf af om de stemmen uit te brengen. Bij alle stembureaus worden bij de ingangen ontsmettingsmatten aangebracht.


3. de Stichting Batavierenrace heeft met alle betrokkenen op besloten de 29ste editie van de Batavierenrace van Nijmegen via de gemeente Neede naar Enschede, die plaats zou vinden op 28 april 2001, af te gelasten.