Gemeente Borsele


Gemeente Borsele Gemeente Borsele home Actuele info

10e jaargang - nr.7 - 6 april 2001
Archief: Vanaf 7e jaargang - nr.16 28 augustus 1998 Persberichten: Vanaf april 1999
Gemeentelijke info: Openingstijden, wetenswaardigheden etc. Dorpsraden: Informatie van de dorpsraden
Telefoonnummers: Voorkom wachttijden.Kies het juiste nummer.



Presentatie boek over `s-Heerenhoek

Uitreiking boek Op 9 maart heeft burgemeester Mandos in De Jeugdhoeve in `s-Heerenhoek het eerste exemplaar van het boek " `s-Heerenhoek, dorp tussen slicken en blicken" uitgereikt aan mevrouw G. Raas-Knuit. Het boek over `s-Heerenhoek is het achtste boek in de serie over de Borselse dorpen.

Na afloop van het officiële gedeelte heeft auteur Jan de Ruiter uitleg gegeven over de historie van `s-Heerenhoek met behulp van een diaserie.

Het boek kost f 42,50 en is o.a. te koop op het gemeentehuis.

Hoogtepunt in het Masterplan Heinkenszand

Op 22 maart is het hoogste punt van de verbouw van ontmoetingscentrum De Stenge gerealiseerd. Bij dit traditionele moment is even stilgestaan met een gebruikelijke toespraak van de directeur van Sportfondsen, Robert Hooghiemstra. De bouw loopt voortvarend. Over enkele weken zullen de gevels worden gesloten. Het begeleidend bouwteam en ook de werknemers aan het gebouw kregen een compliment voor de samenwerking binnen dit project.

De contouren van het gebouw zijn inmiddels duidelijk zichtbaar, zoals ook de verschillende nieuwe ruimten. Het multi-functionele centrum, krijgt veel onder zijn dak: kinderopvang, buitenschoolse- en tieneropvang, een grote bibliotheek en verschillende vergaderzalen op de bovenverdieping. Met een grote hal worden al deze ruimten aan elkaar verbonden.
Inmiddels is ook besloten dat de Cultuurzaal een opknapbeurt krijgt. Getracht wordt dit in hetzelfde bouwtraject mee te laten lopen.

De genodigden stonden dan ook te trappelen om binnen een kijkje te nemen. Het geheel werd afgesloten met een hapje en drankje, waarbij iedereen al bezig was met het verder inrichten van zijn of haar ruimten.
In oktober wordt de oplevering verwacht.



Nieuwe prijs paspoorten

Zoals beloofd in de vorige Borselse Bode houden wij u op de hoogte van de prijsveranderingen van de paspoorten. De eerder gemelde prijsverlaging gaat in op 1 april 2001. Vanaf die datum zal een paspoort f 87,50 gaan kosten.

Het nieuwe tarief zal vooralsnog slechts tot 1 oktober 2001 gaan gelden. Op die datum worden de nieuwe reisdocumenten ingevoerd. Wat dan een paspoort of een identiteitskaart gaat kosten, is nu nog niet bekend. Zoals al eerder bericht kunt u dan niet meer op uw reisdocument wachten. Zodra meer bekend is over procedures en tarieven zullen wij u nader informeren.


Een vlag op een modderschuit!

De nieuwe bibliotheek wordt mooi, ruim, licht en gastvrij. Dat staat als een paal boven water. Maar voor de inrichting hebben we uw hulp hard nodig. De bestaande stellingen zijn niet meer dan magazijnkasten en de huidige bruine kasten hebben hun langste tijd gehad: ze zijn 20 jaar oud. Dit meubilair zou een aanfluiting zijn voor het nieuwe gebouw.
Helaas heeft de bibliotheek niet voldoende geld om de inrichting te betalen. De gemeente heeft een gedeelte van het bedrag beschikbaar gesteld, het andere deel moeten we zelf bij elkaar brengen. Een grote sponsoractie onder 75 bedrijven, ondernemers en zelfstandigen leverde slechts 4.000 gulden op. Erg jammer, want we hadden meer verwacht van deze actie. De weinige gulle gevers past onze oprechte dank en hun namen zullen vermeld worden op de tafel, kast of stoelen, die zij gesponsord hebben.

De bibliotheek had gelukkig nog een plan. We zijn blij dat de middenstand van Heinkenszand massaal heeft uitgepakt door een vijftigtal prijzen ter beschikking te stellen voor de verloting, die de bibliotheek van 2 april tot 6 mei houdt. De oudste kinderen van de basisscholen uit Heinkenszand zullen in hun omgeving de loten à f 5,00 verkopen. Uiteraard kunt u ook in de bibliotheken van Heinkenszand en `s-Gravenpolder of in de bibliobus terecht.

De drie hoofdprijzen zijn:
een heren- of damesfiets t.w.v. f 900,00 van Bliek Tweewielers een horloge of sieraad t.w.v. f 600,00 van Juwelier Clarijs een keukenmachine t.w.v. f 100,00 van de bibliotheek

De lootjes werden gratis gedrukt door Drukkerij Driedijk. Deze en alle andere prijzen kunt u deze maand bewonderen in de etalage van Foto Moison, Dorpsstraat 51a te Heinkenszand, waarvoor onze hartelijke dank.

Op 23 mei om half 3 hoopt burgemeester J.L.M. Mandos de trekking in de bibliotheek te verrichten.

Wij hopen dat u ons niet in de steek laat! Koopt u a.u.b. één of meerdere loten en steun de actie van de schoolkinderen om de nieuwe bibliotheek een eigentijdse inrichting te geven. Bij voorbaat onze hartelijke dank!

Meer info over de bibliotheek.



OPROEP

Zijn er in uw omgeving borden beschadigd of verdwenen? Geef het in de volgende gevallen aan de gemeente door:

binnen de bebouwde kom:
straatnaamborden, plaatsnaamborden of verkeersborden

buiten de bebouwde kom:
straatnaamborden

U kunt hierover contact opnemen met Karen Hoogesteger van de afdeling Woonomgeving, telefoonnummer (0113) 238413.



Informatienummer Mond- en Klauwzeer

Het ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij heeft een telefoonnummer vrijgegeven waar particulieren informatie kunnen krijgen over Mond- en Klauwzeer.

Dit gratis telefoonnummer is:
0 8 0 0 - 1 5 5 6

Omdat deze telefoonlijn op gezette tijden zeer veelvuldig wordt gebruikt, dient u rekening te houden met een wachttijd.

Website van het ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij: www.minlnv.nl



Inzameling grofvuil

Op donderdag 12 april wordt het grofvuil in de gemeente Borsele opgehaald. Heeft u iets om mee te geven, dan kunt u dat uiterlijk tot en met maandag 9 april melden bij de afdeling Buitendienst, telefoonnummer (0113) 238453. Wie te laat belt kan om organisatorische reden niet meer worden opgenomen in de route. Zet het grofvuil voor 7.30 uur aan de straat, maar niet de avond van tevoren.

Let op !!!
Wijzigingen ophalen afval i.v.m. feestdagen

In plaats van 13 april (Goede Vrijdag) wordt het huisvuil in `s-Gravenpolder, Lewedorp en Nieuwdorp al opgehaald op woensdag 11 april. En in `s-Heerenhoek op donderdag 12 april.

In plaats van maandag 16 april (2e Paasdag) wordt in Driewegen, Nisse, Ellewoutsdijk, en Borssele het GFT op dinsdag 17 april opgehaald.

Tuinafval
Het seizoen breekt weer aan om in de tuin te gaan werken. Houd er rekening mee! Stamp het grasmaaisel en snoeiafval niet aan in de groene container, want dan gaat het vastzitten.



Avond nieuwe inwoners

Een maand geleden vond in het gemeentehuis de informatie-avond voor nieuwe inwoners plaats. Na een welkomstwoord van burgemeester Mandos heeft het college zichzelf voorgesteld en uitgelegd wat de inhoud van hun portefeuilles is. Daarna konden de nieuwe inwoners van Borsele de kraampjes bekijken op de informatiemarkt. Als slotakkoord was er een optreden van Peter Dieleman. Foto's avond nieuwe bewoners



Vooraankondiging inspraakbijeenkomst voorontwerp bestemmingsplan "Kern `s-Gravenpolder 2001"

Op maandag 23 april 2001 zal voor de inwoners van `s-Gravenpolder en voor andere belangstellenden een informatiebijeenkomst worden gehouden over de herziening van het bestemmingsplan "Kern `s-Gravenpolder". Te zijner tijd zal in de Borselse Bode en in de P.Z.C. nadere informatie verschijnen.


BEKENDMAKING
verkeersbesluit

Burgemeester en wethouders van de gemeente Borsele maken bekend:

I.

dat is besloten om de navolgende bebouwde kommen, dan wel gedeelten ervan, onder te brengen in een 30 km/zone gebied: a.

de bebouwde kom Baarland;
b. de bebouwde kom Borssele;
c. de bebouwde kom Driewegen;
d. de bebouwde kom Ellewoutsdijk;
e. in `s-Gravenpolder:

1. het gebied, bestaande uit de ambachtsstraat, Bakkerstraat, Boomgaardstraat, `s-Gravenstraat, Bosseweide, Nazareth, Kerkhoekstraat, Schoolstraat, Raadhuisstraat en een gedeelte van de Schuitweg;

2. de Langeweg alsmede de gehele woonwijk, gelegen bezuiden van de Langeweg;

3. de Esdoornstraat en de Prunusstraat; f.

de bebouwde kom `s-Heer Abtskerke;
g.

in `s-Heerenhoek de Emmastraat en de Benedenstraat; h.

in Heinkenszand het woongebied, gelegen tussen de Dorpsstraat/Heinkenszandseweg/Westdijk/spoorlijn alsmede het centrum (Warande enz. en de Stevevate tot aan het Platewegje); i. de bebouwde kom Hoedekenskerke;
j. de bebouwde kom Kwadendamme, met uitzondering van de Fransjesweg en Siguitsedijk;
k. de bebouwde kom Langeweegje nabij Kwadendamme; l. de bebouwde kom Lewedorp, met uitzondering van de Postweg en de Korenweg;
m. de bebouwde kom Nieuwdorp;
n. de bebouwde kom Nisse, met uitzondering van de Drieweg; o. de bebouwde kom Oudelande;

II.

het onder I. bepaalde niet eerder te doen dan nadat in de kernen Baarland, Driewegen,'s-Gravenpolder, `s-Heer Abtskerke, Heinkenszand en Kwadendamme, in beperkte mate aanvullende voorzieningen aan straten zijn uitgevoerd en het Waterschap Zeeuwse Eilanden op de toeleidende wegen de maximale snelheid heeft teruggebracht naar 60 km/uur.

Gemeld besluit ligt ter inzage in het gemeentehuis van Borsele te Heinkenszand gedurende de openingstijden. Deze zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.30 uur en op donderdagavond van 17.00 uur tot 20.00 uur.
Ook is het mogelijk telefonisch een afspraak te maken, telefoonnummer (0113) 238419.

Belanghebbenden kunnen tegen dit verkeersbesluit tot en met 18 mei 2001 een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gestuurd aan burgemeester en wethouders van de gemeente Borsele, Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand.
Het bezwaarschrift moet in ieder geval zijn voorzien van naam en het adres van de indiener, de datum en de motivering van het bezwaar.

Voorts kan bij de president van de rechtbank te Middelburg een verzoek om voorlopige voorziening (bv. schorsing) worden aangevraagd. Daarvoor is een griffierecht verschuldigd.
Zo'n verzoek dient gericht te worden aan de president van de Arrondissementsrechtbank, sector bestuursrecht, postbus 5015, 4330 KA Middelburg.

Heinkenszand, 5 april 2001



Instellen-inrichten 30 kilometer zones

In het verkeersbesluit staat aangegeven in welke gebieden een 30 km zone moet gaan gelden. Het convenant "duurzaam veilig" verplicht gemeenten om zoveel mogelijk gebieden onder te brengen in 30 km zones. Uitgangspunt daarin is een sobere inrichting.

Een ministeriële regeling biedt de mogelijkheid op de verkrijging van een subsidie in de kosten van te treffen maatregelen. Een aanvraag is ingediend en gehonoreerd. Helaas is de toegekende subsidie beduidend minder dan de te maken kosten.

Toch zijn wij van plan om zoveel mogelijk gebiedsdelen onder te brengen in 30 km zones, omdat wij daardoor de verkeersveiligheid kunnen verbeteren.

De maatregelen zullen worden getroffen nadat de volgende voorzieningen zijn uitgevoerd:

Baarland
In de Prinses Wilhelminastraat zullen in het kader van de geplande herinrichting in 2002 maatregelen worden getroffen. Te zijner tijd zullen wij een ontwerp-herinrichtingsplan ter inspraak aan de bewoners aanbieden.

Driewegen
Aanleg van een punaise in de Maaiklinkstraat.

`s-Gravenpolder
Aanbrengen van een punaise in de Esdoornstraat ter hoogte van pand nr 58.

`s-Heer Abtskerke
Aanbrengen kruispuntverhoging op splitsing Ploegstraat/Van de Plasschestrraat en het verbeteren van de wegversmalling in de Van der Plasschestraat ter hoogte van de school.

Heinkenszand
De toeleidende straten rondom het plantsoen in de Vijverstraat voorzien van drempels met voornamelijk een visueel effect. En het aanbrengen van een overrijdbare punaise halverwege de Simonswei en halverwege de Westerstraat.

Kwadendamme
De toegangen van de Witte Dam voorzien van drempels met voornamelijk een visueel effect m.u.v. de toegang tot de A. de Koningstraat. Het kruispunt A. de Koningstraat/Witte Dam/Johan Frisostraat wordt omhoog gebracht. De drempels krijgen een zeer geleidelijk verloop en zullen voornamelijk een visueel effect sorteren.

De tekeningen waarop de zones en de maatregelen staan aangegeven, kunt u inzien op het gemeentehuis. Voor verdere informatie kunt u zich wenden tot de heer Tonnie van der Borgt van de afdeling Woonomgeving via telefoonnummer (0113) 238413.

Uw reacties kunt u binnen 2 weken aan ons kenbaar maken.

Telefoonnummer zorgloket

Zowel in de gemeentegids als in het telefoonboek staat nog het oude telefoonnummer van het zorgloket. Het correcte telefoonnummer is (0113) 238330.

Doorkiesnummers gemeente Borsele.


Vernieuwd informatiepunt Westerscheldetunnel

Op 27 maart is in het gemeentehuis een aantal panelen van het informatiepunt over de Westerscheldetunnel vervangen. Er staat o.a. op wat een kaartje voor de tunnel gaat kosten, hoe het Sloegebied wordt ontsloten en wat de gevolgen zijn voor Borsele. De nieuwe panelen staan op de eerste verdieping en zijn tijdens de openingsuren te bezichtigen.

Meer informatie:
Westerscheldetunnel Spreekuur
Officiële website van de Westerscheldetunnel
www.westerscheldetunnel.nl


Agenda raadsvergadering 12 april

Op donderdag 12 april 2001 is er een openbare vergadering van de gemeenteraad van Borsele om 20.00 uur in het gemeentehuis te Heinkenszand. De agenda is - onder voorbehoud - als volgt:

A.

Opening.

B. 1. Spreekrecht publieke tribune.
2. Orde van de vergadering.
C. Besluitvorming.

1. Notulen van de raadsvergadering van 15 maart 2001.
2. Ingekomen stukken.

3. Voorstel tot herziening van de exploitatie van het bestemmingsplan Over de Dijk, 1e fase.

4. Voorstel inzake aankoop grond gelegen in Heinkenszand ten behoeve van de plannen "Over de Dijk" en "Noordzak".
5. Voorstel tot het vaststellen van de "Bouwverordening 2001, gemeente Borsele" en het intrekken van de "Bouwverordening 1999, gemeente Borsele".

6. Voorstel tot het vaststellen van de projectaanvraag breedtesportproject "Borsele Beweegt".

7. Voorstel tot benoeming van een nieuw bestuurslid voor de Stichting voor Maatschappelijke en Culturele Zorg Gemeenschap `s-Heer Abtskerke.

8. Voorstel tot goedkeuring van de begrotingswijzigingen 2000 en 2001 van de stichting voor Maatschappelijke en Culturele Zorg Gemeenschap `s-Heer Abtskerke.

9. Voorstel tot standpuntbepaling inzake het beslisdocument rechts- en bestuursvorm van O.L.A.Z. en inzake het leveren van diensten door het nog op te richten regionaal reinigingsbedrijf onder regie van O.L.A.Z..
D. Rondvraag.
E.

Sluiting.



Info-avond raadsleden

Op donderdag 19 april 2001 wordt er in het gemeentehuis een informatie-avond voor de raad gehouden. Die avond wordt er om 20.00 uur gesproken over de woonvisie en om 21.00 uur over de ontwikkelingen in en rond het Sloe. De bijeenkomst is openbaar en u bent van harte welkom.


Spreekuur commissie Sociale Zaken

De komende periode van 14 dagen is er geen spreekuur commissie Sociale Zaken.


Architectenspreekuur

Architectenspreekuur De komende periode van 14 dagen is er geen architectenspreekuur.
Indien het spreekuur wel plaats vindt wordt dit gehouden van 18.30 tot 20.00 uur in het gemeentehuis te Heinkenszand.

Op het architectenspreekuur geven een architect en een medewerker van de afdeling Bouwen en Wonen informatie en advies over allerlei bouwzaken. Het spreekuur is bedoeld voor mensen die advies willen over de voorbereiding van een bouwplan en dan met name de vormgeving. Tevens is het mogelijk bouwplannen te bespreken die aanpassing behoeven op advies van de welstandscommissie. Voor het spreekuur dient u vooraf een afspraak te maken met de afdeling Bouwen en Wonen, tel. (0113) 238383.


Spreekuur wethouders

Iedere donderdag houden de wethouders beurtelings spreekuur van 18.30 tot 20.00 uur. Voor de komende tijd ziet het schema er als volgt uit:

12 april: wethouder Van Opdorp
19 april: wethouder Vollaard

Wij vragen u van tevoren een afspraak te maken. Dit kan telefonisch bij Nelleke Jeremiasse-Platschorre van de afdeling Bestuursondersteuning, telefoonnummer (0113) 238374.



Raadsledenspreekuur

De komende periode van 14 dagen is er geen raadsledenspreekuur.

Logo WCL Toekomstperspectief

Nieuwe werkwijze met subsidiemogelijkheden

Uitzicht op molen Bij u zal ondertussen bekend zijn dat eind 2001 de subsidieregeling voor het WCL-gebied beëindigd wordt. De titel Waardevol Cultuurlandschap blijft echter bestaan. Door die subsidie-mogelijkheid zijn vele projecten uitgevoerd, die allen hebben bijgedragen aan milieuvriendelijkere landbouw in een gebied waar de natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden meer zijn beschermd en versterkt. Die projecten en activiteiten hebben er tevens voor gezorgd dat landbouw, natuur en recreatie dichter bij elkaar zijn komen te staan.

Lees verder op de speciale WCL-website.


NIEUW VOETBALTENUE VOOR BORSELS ELFTAL

Voetbalbroek Voetbaltenue Borsels elftal Tijdens de druk bezochte sponsorbijeenkomst van de Borsele Sloepoort Cup op 19 maart jl. in het gemeentehuis te Heinkenszand, is ook de nieuwe outfit gepresenteerd waarin het Borsels Elftal zijn wedstrijden zal gaan spelen. Aangezien de oude broeken en shirts dateerden uit de jaren tachtig, was deze nieuwe kledij zeker op zijn plaats.

Het nieuwe voetbaltenue is gesponsord door de firma J. Hoondert aan de Heinkenszandseweg te `s-Heerenhoek en heeft als hoofdbestanddeel de kleur van de gemeente Borsele: groen. Op de broek is het logo van de gemeente Borsele aangebracht. Met de enige jaren geleden aangeschafte trainingspakken beschikt het Borsels Elftal nu over een compleet vernieuwde uitrusting. Overigens is deze complete uitrusting ook beschikbaar voor andere sportieve- en representatieve activiteiten waarbij de gemeente Borsele wordt vertegenwoordigd.

De uitslag van de loting voor de Borsele Sloepoort Cup kende het volgende resultaat:


*

groep A: Goes, Vlissingen, Patrijzen en R.C.S.;


*

groep B: Dauwendaele, Terneuzense Boys, Borsels Elftal en Veere;


*

groep C: Kloetinge, Tholense Boys, Kapelle en Zierikzee.

De poulewedstrijden worden gespeeld op 7, 8 en 9 augustus aanstaande en de finalewedstrijden, waaraan ook de winnaar van vorig jaar Oostkapelle zal meedoen, worden op 11 augustus op het sportcomplex te Nieuwdorp gespeeld.



OMLOOP VAN BORSELE

Op zaterdag 7 april aanstaande wordt alweer de 18e Omloop van Borsele georganiseerd, dit door het actieve wielercomité uit `s-Heerenhoek. Deze wielerwedstrijd is inmiddels uitgegroeid tot een wedstrijd van nationaal aanzien. Er worden deze dag 2 wedstrijden verreden. Om 11.30 uur binden de nieuwelingen met elkaar de strijd aan over een afstand van 72 kilometer. Om 14.45 uur is het de beurt aan de junioren die een afstand van 120 km moeten afleggen. De start en finish is op de Molendijk te `s-Heerenhoek.