CDA

CDA tegen catalogus van gelegenheden waarbij vader van Maxima wel en niet mag worden ontvangen

De CDA-fractie vindt dat de Kamer nu geen catalogus moet willen opstellen "van gelegenheden waar onze aanstaande Koningin haar vader wel en waar niet mag ontvangen. Dat is in de eerste plaats een zaak die valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid," aldus Jaap de Hoop Scheffer tijdens het plenair debat over voorgenomen huwelijk van de Kroonprins met Maxima Zorreguieta.

"De ministeriële verantwoordelijkheid zal voor het CDA altijd zo moeten worden ingevuld dat wordt voorkomen dat het persoonlijk leven van de leden van het Koninklijk Huis botst met het openbaar belang. Dat is dus een argumentatie die naar tijd en plaats is bepaald."

Geen beletselen toestemmingswet
Verder merkte De Hoop Scheffer op: "Wij stellen met de regering vast dat er geen beletselen zijn om een toestemmingswet bij het parlement in te dienen."

De CDA-fractie prijst de regering voor het feit dat het onderzoek van professor Baud naar de positie van de vader van Maxima Zorreguieta tijdens het regime van de Argentijnse junta onafhankelijk en in alle vertrouwelijkheid is gedaan.

Grote lof voor werk van Van der Stoel
Jaap de Hoop Scheffer: "Op basis van het rapport heeft de heer Van der Stoel gesprekken gevoerd met de heer Zorreguieta. Deze gesprekken hebben de heer Zorreguieta tot het oordeel gebracht dat het beter zou zijn wanneer hij niet aanwezig is bij de bruilof van zijn dochter. De CDA-fractie vindt dit, gegeven de omstandigheden en de gevoeligheden in de Nederlandse samenleving, een verstandige oplossing. De CDA-fractie wil nadrukkelijk waardering uitspreken voor de wijze waarop minister-president Kok in deze delicate zaak heeft gehandeld. Grote lof heeft de CDA-fractie voor het werk van de heer Van der Stoel die de weg voor deze uitkomst heeft bereid."

Bewondering voor persoonlijk offer van Maxima Zorreguieta "Ik hecht er aan namens de CDA-fractie uit te spreken dat het naar de mens gesproken nogal wat is, wanneer een dochter de aanwezigheid van haar vader bij haar huwelijk moet missen. De CDA-fractie heeft grote bewondering voor het feit dat Maxima Zorreguieta dit persoonlijk offer voor het publieke belang heeft gebracht," aldus De Hoop Scheffer.