CDA

Albert Jan Maat bestrijdt misverstanden rond aanpak van MKZ-epidemie

Europarlementariƫr Albert Jan Maat signaleert dat er allerlei misverstanden over de Europese aanpak van de Mond- en Klauwzeerepidemie bestaan en doet een poging deze de wereld uit te helpen.

EC raadt verbranden vee in dichtbevolkte gebieden af Brussel wil brandstapel als oplossing. Niets is minder waar, zegt Albert Jan Maat. Lidstaten zijn vrij in de keuze waarop bedrijven worden geruimd. Mits het maar binnen tien dagen gebeurt in verband met besmettingsgevaar. De Europese Commissie raadt het verbranden van vee op het erf als oplossing in dichtbevolkte gebieden juist af, maar de Nederlandse regering heeft deze vraag nooit voorgelegd aan de Commissie.

Binnen EP groeit verzet tegen verbod preventief vaccineren Brussel wil onder geen beding preventieve vaccinatie. De Europese Commissie is gebonden aan een Raadsbesluit uit 1990. De Raad van Ministers wijst op dit moment vaccinatie in grote meerderheid af (12 tegen 3 landen). Overigens, het Nederlands standpunt was voor de uitbraak van MKZ ook tegen preventieve vaccinatie. Binnen het Europees Parlement groeit het verzet tegen het verbod op preventief vaccineren. CDA, CDU en CVP zijn begin maart al een actie begonnen tegen het non-vaccinatiebeleid.

Nederland kreeg binnen 48 uur na uitbraak toestemming voor noodentingen Brussel verbiedt te allen tijde nood- en ringvaccinatie. Ook dit is niet waar, zegt Albert Jan Maat. De regels staan het toe; wel is er toestemming nodig van de Europese Commissie. De betreffende richtlijn voorziet al in de mogelijkheid om in bepaalde gevallen noodentingen uit te voeren. Nederland had overigens binnen 48 uur al een positief besluit. Wel heeft een dergelijke vaccinatie grote gevolgen voor de export. Pas na drie maanden nadat al het gevaccineerd vee is geruimd is export weer mogelijk.