Trimbos Instituut

Nieuwsflits

4|01 Nummer 4 , 5 april 2001


Drugs Informatie en Monitoring Systeem
1998-2000

Het verslag DIMS 1998-2000 bevat een beschrijving van de ontwikkelingen die zich in de betreffende periode hebben voorgedaan op de markt van synthetische drugs en binnen het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS).
In het verslag is te lezen hoe het DIMS de omslag heeft gemaakt van relatief kleinschalig experiment gericht op het testen van XTC voor de individuele gebruiker naar een landelijk monitoringsysteem van (synthetische) drugs.
Daarnaast is het DIMS ingepast in de Nationale Drug Monitor (NDM) en het Europese Early Warning System for Synthetic Drug (EWS). Vanwege de inpassing in de NDM en het EWS is de monitoringfunctie verbreed. Er wordt ook aandacht besteed aan de opzet van een systeem van Good Testing Practice (GTP) en het testen op locatie. Het verslag biedt tevens een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op de 'pillenmarkt'. Wat hier opvalt is dat het percentage tabletten dat als XTC werd aangeboden en daadwerkelijk MDMA, MDEA, MDA of een combinatie daarvan bevatte, zich heeft hersteld tot het niveau van vóór 1997. Een andere opvallende ontwikkeling betreft de amfetamine-markt. Het gehalte (meth)amfetamine in speedpoeders of tabletten is sinds de tweede helft van 1999 drastisch gedaald.

Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Verslag 1998-2000 is te bestellen bij het Trimbos-instituut, afdeling Monitoring en Epidemiologie, tel.(030) 297 11 00. De prijs bedraagt f 20,- (inclusief verzendkosten).

* Michel Planije (030) 297 11 00