Trimbos Instituut

Nieuwsflits

4|01 Nummer 4 , 5 april 2001


Effecten en implementatie van KOPP-interventies

De afdeling Preventie van het Trimbos-instituut en de Katholieke Universiteit Nijmegen starten een grootschalig effectonderzoek naar drie preventieve interventies ten behoeve van Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen (KOPP). Het onderzoek is gericht op kinderen tussen 8 - 16 jaar met tenminste één ouder met een depressieve- of angststoornis die zich aanmeldt voor behandeling in de ggz en waarbij de stoornis minstens zes maanden aanwezig is. Twaalf instellingen worden gezocht om te participeren in het onderzoek. De totale duur van het project is 48 maanden. Het onderzoeksgedeelte van het project wordt gefinancierd door ZorgOnderzoek Nederland. Het onderzoek vormt de aanleiding om de stap te maken naar programmatisch werken waarbij in iedere regio dezelfde interventies worden aangeboden. Dat kan alleen als dat proces intensief ondersteund en in samenspraak met het veld ontwikkeld wordt. Het NFGV heeft financiële middelen beschikbaar gesteld om het veld te ondersteunen bij dit proces. Het Landelijk Steunpunt Preventie ggz (LOP) is projectleider.
De standaardisatie van producten heeft als eindresultaat een aantal interventies die in alle regio's ingevoerd worden. Dit geeft de gewenste kwaliteitsimpuls voor de bestaande praktijk. De volgende taken die in samenwerking met de veldinstellingen en het landelijk platform KOPP uitgevoerd worden, zijn hierbij noodzakelijk:
* herzien en standaardiseren van bestaande draaiboeken voor de kind- en pubergroepen, gecombineerd met voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders;

* implementatie van de Beardslee-methode: een psycho-educatief programma van zes tot tien sessies aangeboden aan gezinnen met een (manisch) depressieve ouder. Deze in de VS succesvol gebleken methodiek is ontwikkeld door prof. W. Beardslee. In de regio Deventer wordt momenteel een pilot uitgevoerd met deze methode, in andere regio's is deze methode nog niet bekend;
* standaardisatie van de wervingsprocedure: hoe werf je ouders en kinderen, welke rol hebben hulpverleners en preventiewerkers, welke randvoorwaarden zijn noodzakelijk?

* `train de trainers'-cursussen voor bovengenoemde groepen en voorlichtingsbijeenkomsten;

* implementatie van de ontwikkelde producten. Na uitvoering van het onderzoek moeten de producten geïmplementeerd worden in die regio's die niet meegedaan hebben met het onderzoek.

Deze werkwijze van standaardisatie van interventies gevolgd door effectonderzoek is een nieuwe stap in onderbouwing van de aanpak van KOPP-problematiek en vormt een bijdrage aan het geven van een kwaliteitsimpuls aan het ggz-preventieveld voor het programmatisch werken.

* Martijn Bool/Daniëlle van Sambeek (030) 297 11 45