Trimbos Instituut

Nieuwsflits

4|01 Nummer 4 , 5 april 2001

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in april

Behandelen in detentie: In zijn begroting voor dit jaar heeft minister Korthals van justitie 25 miljoen gulden extra uitgetrokken voor het behandelen van gedetineerden met `een psychische of persoonlijkheidsstoornis'. Veel politici dringen erop aan om zulke delinquenten niet pas te behandelen als ze hun straf hebben uitgezeten: de detentiefase moet `therapeutisch worden benut'. B.H. Bulten, J.C. Zwemstra en M.J.A. Pulles schetsen de juridische mogelijkheden voor interventies in detentie. De auteurs benadrukken dat van het behandelen van zo'n problematische, heterogene groep in zo'n onalledaagse context geen wonderen mogen worden verwacht. Schuilen in de GGZ: De GGZ schrijft `vraaggestuurdheid' in haar vaandel. Maar in de praktijk luistert ze vaak slecht naar wat cliënten willen. Sommigen van hen willen bijvoorbeeld helemaal niet `de samenleving' in. Bert van der Werf en Arie van Tuijn roepen daarom de GGZ op om onderdak te blijven bieden aan mensen die het elders niet uithouden.
Bauke Koekkoek doet verslag van zes weken sjouwen, fietsen, kanoën, klimmen, en werken op het land, in gezelschap van een probleemjongere.

Tabak is heel verslavend, maar roken geldt nauwelijks als een maatschappelijk probleem en rokers zoeken nauwelijks hulp. Volgens Jaap van der Stel blijkt daaruit dat verslaving niet alleen een individuele, maar ook een maatschappelijke stoornis is. Welke gevolgen zou het legaliseren van drugs hebben voor de GGZ en de verslavingszorg?

Het MGv is een uitgave van het Trimbos-instituut in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het is te bestellen bij BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; tel. (030) 638 37 36, fax (030) 638 39 99, e-mail: klantenservice@bsl.nl
* David Bos (030) 297 11 00