Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Advies financieringsstructuur huisartsenzorg

Dit persbericht is uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de Commissie Toekomstige Financieringsstructuur Huisartsenzorg.

Donderdag 5 april 2001 heeft de Commissie Toekomstige Financieringsstructuur Huisartsenzorg haar rapport aangeboden aan minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze onafhankelijke commissie is eind 2000 door het kabinet ingesteld. De opdracht van de commissie was om een advies uit te brengen over een toekomstbestendige systematiek voor de financiering van de huisartsenzorg.

De commissie heeft geconstateerd dat de huidige financieringswijze de noodzakelijke modernisering van de huisartsenzorg belemmert. Om de huisartsenzorg ook in de toekomst te kunnen laten functioneren als spil van de gezondheidszorg, acht de commissie een ingrijpende herziening en vereenvoudiging van de financieringswijze noodzakelijk. Ze adviseert daarom een eenduidige financieringssystematiek, die is opgebouwd uit twee boxen, namelijk één box voor de praktijkkosten en één voor het inkomen van de huisarts. Hierdoor worden deze financieringsstromen gescheiden.

De systematiek geldt voor alle soorten huisartsenvoorzieningen. Geen enkele organisatievorm wordt uitgesloten. Tevens adviseert de commissie om prikkels voor onder andere samenwerking in te brengen in het model. Over de samenstelling en hoogte van de bedragen die via de boxen worden gefinancierd, vinden zowel op landelijk als lokaal niveau onderhandelingen plaats tussen de zorgverzekeraars en de zorgaanbieders. Op deze wijze kan flexibel worden ingespeeld op onderlinge verschillen tussen huisartsvoorzieningen in Nederland.

Betrokken partijen dragen hierdoor meer eigen verantwoordelijkheid en van hen wordt een proactieve rol verwacht. De reële zorgbehoefte van de patiënt dient het aanbod te bepalen, in plaats van andersom. Zorgverzekeraars (zowel ziekenfondsen als particulier), met zorg- en acceptatieplicht, zijn verantwoordelijk voor het aanbod van huisartsenzorg. De huisartsen houden zich zo veel mogelijk bezig met patiëntenzorg en ze voldoen aan kwaliteitsnormen. Huisartsen en zorgverzekeraars dienen afspraken met elkaar te maken over het zorgaanbod. Niet alleen zorgverzekeraars en huisartsvoorzieningen, maar ook de patiëntenorganisaties spelen daarbij een belangrijke rol.

Met deze voorstellen wordt het aanvaarde streven naar vraagsturing binnen de huisartsenzorg vormgegeven. De consequentie hiervan voor het inkomensbeleid en de kostenbeheersing door de overheid is dat zij als instrumentarium overhoudt: het bepalen van de inhoud van het totale basisverzekeringspakket en de procentuele premiestelling.