Consumentenbond

Veel probiotica misleiden consument

Consumentenbond treft weinig of geen levende bacteriën aan

Levende bacteriën toevoegen aan voedingsmiddelen en dan claimen dat ze gezondheidsbevorderend werken. Dat doen steeds meer producenten die daarmee inspelen op de wens van consumenten om met behulp van voeding bij te dragen aan een betere gezondheid. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel van dit soort producten domweg geen of te weinig levende bacteriën bevatten en alleen daardoor al nooit die heilzame werking kunnen hebben. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in de Nieuwsbrief Gezond.

Functionele voedingsmiddelen zijn producten met een mogelijk toegevoegde waarde voor de gezondheid of lichaamsfuncties. Consumenten kopen deze middelen graag, omdat ze denken dat ze hun gezondheid bevorderen. Dit komt door claims als 'versterkt de weerstand'. Een bepaalde groep vormen de zogeheten probiotica. In deze producten zouden levende bacteriën zijn toegevoegd die een gunstig effect hebben op onze darmen. Hoewel wetenschappelijk weinig harde bewijzen zijn geleverd over die werking, staat vast dat er alleen sprake van kan zijn als er voldoende levende bacteriën in het product zitten. Ze moeten namelijk eerst zure maagsappen en de gal passeren en vele bacteriën sneuvelen hierdoor. Bekend is dat maximaal tien procent van de bacteriën deze weg overleeft. Om een heilzame werking te hebben dient een probioticum daarom per portie ten minste 100 miljoen tot 1 miljard levende bacteriën te bevatten.

Van de reeds tientallen op de markt verschenen probiotica heeft de Consumentenbond er 27 onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 12 producten voldoende levende bacteriën bevatten. Acht producten zijn gewoon slecht te noemen; zes hiervan bevatten zelfs helemaal geen of nauwelijks levende micro-organismen. Bij deze producten is sprake van misleiding van de consument, aangezien de beloofde werking namelijk volstrekt niet wordt waargemaakt. Vier probiotica zijn matig beoordeeld en drie redelijk. De zuiveldranken in de test bevatten allemaal voldoende levende bacteriën.

De Consumentenbond pleit in zijn campagne 'Functionele Voedingsmiddelen: functie of fictie?' voor een door een onafhankelijke instantie bewezen werking, alvorens een producent een gezondheidsclaim mag doen. Op dit moment is er geen (wettelijke) verplichting waaraan voedingsmiddelen en -supplementen moeten voldoen om aan te tonen of de beloofde werking wordt gerealiseerd.

Uit het onderzoek naar de werking van probiotica blijkt tevens dat op de etiketten op de producten vaak fouten staan. Elf onderzochte probiotica geven een onjuiste meeteenheid aan (mg in plaats van aantallen)of vermelden zelfs helemaal niets over het aantal aanwezige bacteriën. Daarnaast staat zeer vaak een verkeerde naam van de bacterie op het etiket.

De Consumentenbond heeft fabrikanten gewezen op de fouten op de etiketten en op verbetering aangedrongen. Enkele fabrikanten hebben dit al toegezegd.