Gemeente Den Helder

Is uw straat dit jaar aan de beurt voor onderhoud?

betreft: Werkzaamheden in 2001 week: week 14

Ieder jaar worden er in onze gemeente werkzaamheden uitgevoerd aan rioleringen en aan straten, het zogeheten groot onderhoud. Onder groot onderhoud verstaan we onder meer het vervangen van de riolering of het opknappen van het wegdek in een straat. Bij dit laatste wordt een straat soms ook gelijk heringericht als 30-kilometergebied.

Plannen per wijk In het plan "Infrastructurele werken"staat welke straten het komende jaar voor groot onderhoud in aanmerking komen en welke straten in het voorgaande jaar groot onderhoud hebben gehad. Voorheen was het zo dat dit voor de hele gemeente in één keer gepresenteerd werd. Dit jaar is dit voor het eerst per wijk onderverdeeld. Op de voorlichtingspagina kunt u de komende weken lezen hoe de planning er dit jaar uitziet. Dus in welke straten dit jaar de riolering wordt vervangen, of in welke straten er wegwerkzaamheden gaan plaats vinden. We doen dit per wijk. Deze week is de wijk Stad binnen de Linie aan de beurt. De andere wijken volgen de komende weken.

Stad binnen de Linie In de wijk Stad binnen de Linie wordt er dit jaar voor meer dan fl. 4 miljoen uitgegeven voor wegonderhoud (fl. 338.000,-) en rioleringswerkzaamheden (fl. 3.930.000,-). In 2000 is een aantal wegwerkzaamheden niet uitgevoerd. Deze staan daarom weer voor dit jaar gepland. Het gaat hier om de Kerkhoflaan, Jan Bijlstraat, Jacob Beenstraat, Krugerstraat (het gedeelte tussen de Joubertstraat en de PWA-singel), een deel van de Brakkeveldweg, een deel van de Boerhaavestraat en een deel van de Sluisdijkstraat. Voor deze werkzaamheden is fl. 1.415.800,- gereserveerd. Er staan voor dit jaar in de wijk een aantal rioolrenovaties gepland, en dan vooral binnen de Van Galenbuurt. Ook de W. Barentszstraat en de Ruyghweg zijn dit jaar aan de beurt. Bij deze straten zal door middel van de 'kousmethode' het riool gerenoveerd worden. De kousmethode is vorig jaar onder andere in Julianadorp gebruikt. Bij deze methode wordt een soort kous in het riool gebracht. Gedurende een aantal uur moet er daarna warm water door het riool lopen. De kous wordt dan hard en op die manier wordt het riool van binnenuit gerenoveerd. Het grote voordeel van deze methode is dat de straat maar voor een klein stukje opengebroken hoeft te worden. Bovendien is de methode sneller dan de 'ouderwetse' methode van straat openbreken, riool vervangen en straat weer dichtstraten. Het verkeer en de bewoners van de straten hebben zo dan ook aanzienlijk minder overlast van de werkzaamheden.

Proefgebied Van Galenbuurt en Oud Den Helder? Zoals u wellicht in de krant heeft kunnen lezen, is de gedachte van de gemeente om van de Van Galenbuurt een proefproject te maken om de grondwateroverlast te verminderen. Het idee is om twee rioolsystemen aan te brengen: een voor het hemelwater en een voor het gewone riool. Door dit gescheiden systeem en het soort buizen dat gebruikt wordt, kan de grondwateroverlast aanzienlijk minder worden. Het Hoogheemraadschap moet hier echter nog toestemming voor geven. Het vervangen van de riolering in de Van Galenbuurt en Oud Den Helder laat daarom nog even op zich wachten. We willen eerst de mening van het Hoogheemraadschap weten.

Kaart en overzicht Op de kaart kunt u zien welke straten in aanmerking komen voor wegwerkzaamheden of rioleringswerkzaamheden. Dit staat met strepen aangegeven. In het overzicht kunt u zien in welke gedeelten van de straten er werkzaamheden zullen zijn dit jaar, wat er precies gaat gebeuren, of er iets aan de openbare verlichting gedaan gaat worden en of er ook groenonderhoud gaat plaatsvinden. In het overzicht staan overigens ook straten die inmiddels al aan de beurt zijn geweest, of waar men op dit moment mee bezig is. In het overzicht staan niet de werken die voor 2000 gepland stonden.

Nieuwe werken gepland in 2001 voor Stad binnen de Linie

straatnaam

gedeelte

riool

straten

verlichting

groenonderhoud

Jansenstraat

Spoorgracht-Jansendwarsstr.



groot onderhoud

2002-2003

Bloemstraat

Brakkeveldweg-Anemonenstr.



vervanging

groot onderhoud

2001-2002

Sportlaan

gebied sportschool/Triade



aanpassing

nieuw ontwerp

Javastraat

overgang fietsstroken-rijbaan



Van Galenstr.

Krugerstr.-Kerkgracht





aanpassing

bomenplant

Ruyterstraat

v. Speykstr.-v. Galenstr.





vervanging

hangt van herinrichting af

P. Heinstraat

v. Speykstr.-W. de Witstr.





vervangen

hangt van herinrichting af

v. Speykstr.

Krugerstr.-Kerkgracht





extra masten

hangt van herinrichting af

PWA-singel

v. Heemskerkstr.-Lombokstr. zuidkant





vervanging

Louisehof

tussen huisnr. 20 t/m 55





projectafhankelijk

A.Y. Kuiperstr.

Th. Rijkerstr.-M.G. de Vriesstr.





projectafhankelijk

Merelstraat

Lijsterstr.-Burg..Houwingsingel





extra masten

projectafhankelijk

W. Barentszstr.

v.d. Hamstr.-v. Heemskerkstr.



groot onderhoud 2000-2001

Ruyghweg

Lijsterstr.-Fazantenstr.



groot onderhoud

2002-2003

Kanaalweg

postbrug- Helder der Zeeplein





nieuwe kabel

groot onderhoud

2000-2001

laaste verandering: april 05, 2001