Gemeente Oosterhout

Besluitenlijst

Vergadering college van b. en w. 3 april 2001

College wil gebruik maken van "preferenda" om meningen te peilen

Burgemeester en wethouders willen, door middel van het houden van preferenda, de mening van de inwoners van Oosterhout over actuele onderwerpen te weten komen. Dat blijkt uit de notitie over preferenda, die binnenkort besproken zal worden met de commissie Middelen. De mogelijkheid tot het houden van preferenda is aangekondigd in het collegeakkoord 2000-2002.

Het preferendum is een onderzoeksinstrument om relatief snel, via een korte enquête, de mening van de bevolking te peilen. Van het middel preferendum zal gebruik worden gemaakt tijdens de beleidsvoorbereiding, dus voordat er concrete plannen zijn. "Het preferendum is dus geen (quasi) referendum, geen medebeleidsbepaler, maar levert wel informatie om een goede bestuurlijke afweging te (kunnen) maken", aldus de notitie van het college. Belangrijk verschil met een referendum, waarin inwoners zich alleen voor of tegen een voorstel kunnen uitspreken, is dat een preferendum aan de bewoners wordt gevraagd uit meerdere opties te kiezen.

Het preferendum zal worden uitgevoerd via een schriftelijke enquête. Van keer tot keer zal het college een besluit nemen over de vormgeving van het referendum. Al naar gelang het onderwerp kan de mening gevraagd worden van alle inwoners van Oosterhout of een deel van hen. Het preferendum moet volgens het college worden gezien als een aanvullend instrument naast de mogelijkheden die nu al bestaan om inwoners van Oosterhout vanaf het eerste begin bij beleidsontwikkeling te betrekken.

Omdat het een betrekkelijk "licht" instrument is, denken b. en w. dat de kosten ervan relatief beperkt zullen zijn. Bij een preferendum waaraan alle inwoners van Oosterhout kunnen deelnemen, zou hiermee ongeveer 20.000 gemoeid zijn. Die kosten moeten worden opgevangen binnen het project waarvoor het preferendum wordt uitgeschreven. Na twee jaar willen b. en w. de ervaringen met het preferendum evalueren.

Gemeente wil maatwerk leveren bij herinrichting Beemdenbuurt

Het Oosterhoutse gemeentebestuur wil maatwerk leveren bij de herinrichting van de Beemdenbuurt. Dat betekent onder andere dat de voorlopige plannen die bestaan voor het groen in de buurt - en dan met name het rooien van een aantal bomen - in overleg met bewoners nog zullen worden aangepast. Het streven is uiteindelijk gericht op een plan dat technisch goed is (goede groeiomstandigheden voor de bomen, minimale wortelopdruk, een veilige straat, passend binnen de groenvisie), binnen het beschikbare budget kan worden uitgevoerd en zoveel mogelijk draagvlak onder de bewoners kent.

Burgemeester en wethouders antwoorden dat op vragen van de fractie van Groen Brabant. Die hadden vragen gesteld over het voornemen bomen te rooien in de Beemdenbuurt.

In hun antwoord leggen burgemeester en wethouders uit dat aanpak van het groen in de Beemdenbuurt nodig is, waarbij vooral gekeken wordt naar het verbeteren van de groeiomstandigheden van bomen. Daarbij is het streven zoveel mogelijk bomen in groenvakken te planten. Dat heeft als bijkomend voordeel dat wortelopdruk kan worden voorkomen. "In nieuwe situaties zoals Vrachelen is dat redelijk eenvoudig te realiseren. In bestaande buurten vraagt dat maatwerk", aldus het college.

Met dat maatwerk zal de gemeente de komende maanden bezig gaan. Bij de presentatie van het ontwerp-plan, waarop tal van reacties uit de buurt zijn binnengekomen, is dat maatwerk nog niet geleverd, aldus het college. "Daarbij is gekozen voor een consequent plan waarbij alle bomen in verharding worden gerooid dan wel voorzien van een groenvak", aldus het college.

Hoe het invullen van het maatwerk ook uitpakt, burgemeester en wethouders voorspellen nu al dat het aantal bomen in de Beemdenbuurt hoe dan ook zal afnemen. Deze bomen zullen op de lijst van te compenseren bomen worden geplaatst. Overigens merken b. en w. op dat de leefbaarheid van de Beemdenbuurt gebaat is "bij een kwalitatief goed bomenbestand en het ontbreken van wortelopdruk". "De kwaliteit van het bomenbestand is daarbij belangrijker dan het aantal bomen. Goed begaanbare trottoirs zijn voor de leefbaarheid eveneens van groot belang", aldus het college.

Het college wijst er verder op dat herinrichtingsplannen in de regel tot (veel) maatschappelijke onrust leiden. Maar, aldus b. en w. in het vervolgtraject zal er alles aan worden gedaan om het draagvlak onder de bewoners te vergroten en de onrust weg te nemen.

Het defintieve plan zal overigens na de zomervakantie worden behandeld in de commissie en de gemeenteraad. B. en w. nodigen de fractie van Groen Brabant nu al uit daarbij het plan vooral te toetsen op de lange-termijn-kwaliteit.

Raad gevraagd definitieve ozb-tarieven 2001 vast te stellen

Burgemeester en wethouders verzoeken de raad de definitieve tarieven voor de onroerendezaakbelasting 2001 vast te stellen. Die definitieve komen lager uit dan de voorlopige tarieven die de raad in december vorig vaststelde. Op dat moment was namelijk nog niet bekend hoe de nieuwe waardebepaling van de onroerende zaken in Oosterhout zou uitpakken. Dat is nu wel het geval.

Voorgesteld wordt de tarieven - per waarde-eenheid van 5.000 - als volgt vast te stellen:

* eigenarenbelasting woningen: 5,00 (in voorlopig voorstel 6, in 2000 8,53)

* gebruikersbelasting woningen: 4,00 (in voorlopig voorstel 4,80 in 2000 6,33)

* eigenarenbelasting overige objecten: 7,50 (in voorlopig voorstel 9, in 2000 9,37)

* gebruikersbelasting overige objecten: 6,00 (in voorlopig voorstel 7,20, in 2000 7,51)

Met deze nieuwe tarieven en de gestegen waarde van onroerende zaken wordt de in de begroting 2001 geraamde opbrengst van 18,7 miljoen gerealiseerd. Tevens wordt de raad gevraagd de parkeertarieven voor 2001 opnieuw vast te stellen. Ook dat gebeurde al in de raadsvergadering van december 2000, maar niet helemaal volledig.

De nieuwe waardebepalingen zijn gebaseerd op een taxatie van negentig procent van de Oosterhoutse woningvoorraad. De ozb-aanslagen zullen eind april, samen met de nieuwe waardebepalingen, worden verstuurd.

College kiest voor combi-mogelijkheid chipkaart en euro bij parkeerautomaten

Het college van b. en w. gaat bij de ombouw van de parkeerautomaten van gulden naar euros ook de mogelijkheid inbouwen om met een chipkaart te betalen. Op die manier wil het college vooruitlopen op de verwachte ontwikkeling dat het gebruik van de chipkaart de komende jaren in Nederland flink zal toenemen. Zouden burgemeester en wethouders nu niet overgaan tot de mogelijkheid met een chipkaart te betalen, dan moeten de automaten over een paar jaar opnieuw worden aangepast.

Burgemeester en wethouders willen echter nog niet zo ver gaan dat ze gebruikers vanaf 1 januari 2002 al willen dwingen alleen nog met een chipkaart te betalen. Invoering van zon systeem van "chip only" vinden b. en w. niet verantwoord, omdat dat systeem nog onvoldoende ingeburgerd is. Een recentelijk gehouden enquête onder gebruikers van de Oosterhoutse parkeerterreinen bevestigt dat beeld. Ook de winkeliersverenging heeft aangegeven zon systeem op dit moment een stap te ver te vinden.

Voor de gemeente Oosterhout heeft het gebruik van de chipkaart bij parkeerautomaten overigens een aantal grote voordelen: de beheerslasten van de automaten nemen af en de kans op diefstal uit en vandalisme aan parkeerautomaten neemt af.

Raad gevraagd grond Everdenberg te verkopen aan Holding M. Pijnenburg BV

Het college van b. en w. gaat de gemeenteraad vragen een perceel grond van 13.849 m² op bedrijventerrein Everdenberg te verkopen aan Pijnenburg Groothandel. Pijnenburg is een groothandel in foodproducten, zoet- en tabakswaren voor profit- en non-profit-organisaties. Er is geen sprake van
detailhandelsactiviteiten. De activiteiten van Pijnenburg passen naadloos binnen de bestemming van het middenterrein van Everdenberg (food).

Het bedrijf is, na een brand in Breda, nu tijdelijk gevestigd in Raamsdonksveer. Op dit moment staan bij Pijnenburg vijftig mensen op de loonlijst, de verwachting bestaat dat dit aantal zal groeien naar 75 in 2003. Dat aantal voldoet ruimschoots aan de gestelde eisen met betrekking tot werkgelegenheid.

B. en w. vragen raad schenking IKEA te accepteren

Burgemeester en wethouders gaan de gemeenteraad voorstellen een schenking van IKEA ter grootte van 50.000, gedaan bij gelegenheid van de opening van het IKEA-distributiecentrum op Weststad III, te aanvaarden. Het gaat om een gift in natura, te besteden aan meubilair en/of kantoorinrichting van het concern.

B. en w. willen het grootste deel van het bedrag doorsluizen naar de openbare bibliotheek voor de herinrichting van de centrale bibliotheek in De Bussel. Daarnaast zal een gedeelte terecht komen bij Stichting Het Vluchtheuveltje als bijdrage in de herinrichting van de huiskamer.

College trekt aanlegvergunning Vrachelen 3e fase in

Burgemeester en wethouders hebben besloten de, op 31 januari 2001 verleende, aanlegvergunning ingetrokken voor het bouwrijp maken van het noordoostelijk deel van Vrachelen 3e fase. Tegen de aanlegvergunning had een viertal belanghebbenden bezwaar gemaakt. Belangrijkste aanleiding de vergunning in te trekken is de vernietiging door de Raad van State van de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan. Hierdoor heeft het bestemmingsplan niet langer de status van een van kracht zijnd plan, waardoor er geen rechtstitel meer is voor de aanlegvergunning.

B. en w. besluiten tot slopen voormalige moskee Pieter Vreedestraat

B. en w. hebben besloten tot sloop van de voormalige Marokkaanse moskee aan de Pieter Vreedestraat 8. De moskee, die in bouwkundig slechte staat verkeert, is door de Marokkaanse gemeenschap al enige tijd geleden verlaten. De moskee is nu tijdelijk gevestigd in het gebouw van de voormalige lhno-school De Brug. Vanwege de slechte staat en de toenemende kans op vandalisme, is het beter de voormalige moskee te slopen, vindt het college. Hiermee is een bedrag van 20.000 gemoeid.

Subsidieverzoek Stichting Industriecultuur Nederland afgewezen

Het college heeft besloten afwijzend te reageren op een verzoek om een financiële bijdrage door de Stichting Industriecultuur Nederland. Deze stichting wil de duurzame ontwikkeling van historisch waardevolle industriegebieden tot stand brengen. Hoewel b. en w. de doelstelling van de stichting sympathiek vinden, wijzen ze het subsidieverzoek af, onder meer omdat er geen directe band met Oosterhout bestaat.

College besluit grond in Vrachelen terug te kopen van KPN

Het college heeft besloten een perceel grond van 25 m² in de woonwijk Vrachelen 2 terug te kopen van KPN. De gemeente heeft deze grond nodig voor woningbouwontwikkeling.

Oosterhout, 5 april 2001