D66

Zoek in www.D66.nl _____________ zoek Jonge Democraten - Nieuwe Democraten Partijblad Democraat
Idee
Jonge Democraten

5 april 2001

NS staking verwerpelijk

Jan van Walsem

'De driedaagse treinstaking legt de verziekte verhoudingen tussen een gedeelte van het spoorwegpersoneel en de NS-directie bloot. Door de weigering zich te onderwerpen aan een deskundig en onafhankelijk advies hebben de bonden hun geloofwaardigheid verloren', aldus D66-woordvoerder Jan van Walsem.

Duidelijk is dat sprake is van een totaal verziekte verhouding tussen een gedeelte van het personeel en het management. Men is niet in staat het eens te worden over de invoering van het 'vereenvoudigingsproces' (het inmiddels beruchte rondje om de kerk). Terwijl de vakbonden inmiddels twee maal hun handtekening onder de overeenkomst hebben gezet, en die nu opnieuw eenzijdig hebben teruggetrokken, rest enkel de weg van de bindende arbitrage. Deze oplossing heeft D66 twee weken geleden al voorgesteld. De bonden wensen niet mee te werken aan deze arbitrage, hetgeen D66, met het oog op het belang van de één miljoen treinreizigers per dag, volstrekt onverantwoordelijk vindt.

Van Walsem: 'Als je je standpunt niet durft te onderwerpen aan deskundig en onafhankelijk advies, verlies je je geloofwaardigheid'. Het van tafel halen van de ingangsdatum van de nieuwe dienstregeling is zowel door minister Netelenbos als door de rechter als 'niet realistisch' verworpen. Er moet veel verbeterd worden bij de NS, met name de communicatie met het personeel. Maar volgens D66 dient het belang van de reiziger voorop te staan.
'De problemen die de invoering van het vereenvoudigingsproces op korte termijn geeft moeten voor lief worden genomen ten einde kwaliteitsverbetering op lange termijn mogelijk te maken', meent van Walsem, die zelf de trein niet schuwt.

Bedrijfsconflicten dienen normaal gesproken met de ondernemingsraad of een beroep op de ondernemingskamer of kantonrechter te worden opgelost. Toch wordt vaak gewezen naar de politiek die hierop echter geen bepalende invloed heeft, de minister niet en de Kamer ook niet. Wel heeft de minister een prestatiecontract gesloten met de NS. Komt het bedrijf afspraken niet na dan kan de overheid een boete opleggen van ten hoogste twintig miljoen gulden.