Stichting Keizorg


PERSBERICHT

Donderdag 5 april wordt in bijzijn van een lid van het Koninklijk Huis de officiële opening verricht van de nieuwbouw rond Ouderenzorg Nijenstede. Met deze nieuwbouw zet Stichting Keizorg een volgende stap in het traject om meer en vernieuwende vormen van zorg aan te bieden aan haar cliënten. Bijzonder in het geheel zijn de kleinschalige woonvormen, waar mensen met een indicatie voor verpleeghuiszorg zelfstandig hun woonruimte huren van Achtgoed. Doordat de mensen zelf het appartement huren, hebben ze meer mogelijkheden hun woonomgeving vorm te geven en in te richten dan in een regulier verpleeghuis mogelijk is.

Op het terrein van Ouderenzorg Nijenstede, een onderdeel van Stichting Keizorg uit Amersfoort, is de afgelopen anderhalf jaar druk gebouwd. In goede samenwerking met Achtgoed voor wonen en bouwen heeft Stichting Keizorg de plannen voor het geheel ontwikkeld. Uitgangspunt daarbij was om in één keer een aantal wensen te realiseren. Op de eerste plaats de realisatie van de twee kleinschalige woonvormen, maar daarnaast ook een drietal appartementencomplexen en de herbouw van de Andreaskapel.

Bijzonder is de samenwerking tussen de zorgaanbieder Stichting Keizorg en de woningcorporatie Achtgoed. Dit vanuit de gedachte dat wonen en bouwen de sterke kant van de woningcorporatie is en het verlenen van zorg de kerntaak van de zorgaanbieder. In een optimale woonomgeving kan een hulpbehoevende cliënt zoveel mogelijk zelf doen. Dat is prettiger voor de cliënt, want zo behoudt deze zijn vrijheid en zelfstandigheid. In de woonvorm Nieuw Unicum wonen 18 ouderen met dementie. De woonvorm De Horizon biedt plaats aan 16 mensen met niet-aangeboren hersenletsel in de leeftijd van 18 tot 45 jaar.

De zorg in de woonvormen wordt verleend door medewerkers van Verpleeghuiszorg De Lichtenberg, onderdeel van Stichting Keizorg.

De bewoners van de appartementencomplexen kunnen een Keizorg-BasisPakket en Keizorg-PlusPakket afnemen bij Stichting Dienstverlening Keizorg. Hiermee krijgen zij toegang tot een breed pakket van zorg- en dienstverlening. Dit kan zijn alarmhulp, maar ook bijvoorbeeld gebruik van een logeerkamer of maaltijden. "De keus ligt steeds bij de cliënt: hulp is mogelijk, maar de cliënt bepaalt wat wanneer nodig is", zo vat de heer J.W. de Koning, algemeen directeur van Stichting Keizorg, het concept samen.

Met het splitsen van het leveren van het wonen en de zorg loopt Stichting Keizorg vooruit op de plannen die de overheid heeft om zorg en wonen te scheiden. Hiermee wordt beoogd dat de cliënt zoveel mogelijk de regie over het eigen leven behoudt. "De overheid heeft de intentie uitgesproken om in de ouderenzorg over te gaan tot het scheiden van wonen en zorg, maar de wet- en regelgeving blijft helaas sterk achter", stelt De Koning. "Stichting Keizorg is al ruim vijf jaar bezig de woonvormen te realiseren, maar loopt daarbij steeds tegen allerlei verstarrende regels en procedures op. Omdat wij overtuigd zijn dat dit concept voor veel cliënten erg positief uitpakt, hebben we veel tijd gestoken in het overleg met alle partijen. En het is uiteindelijk gelukt!"

De partijen die direct betrokken zijn in de ontwikkeling van de woonvormen zijn Thuiszorg Eemland, de Regionale Huisartsenvereniging Eemland, Zorgkantoor Utrecht, het Regionaal Indicatieorgaan Eemland, Bureau Schakels (Utrecht) en Activiteitencentrum De Regenboog. Daarnaast is veel overleg geweest met de gemeente Amersfoort, die een stimuleringsbijdrage heeft geleverd. Door de inzet van alle partijen is het gelukt om voor 34 mensen een optimale vrijheid in wonen en zorg mogelijk te maken, waarbij zij hoogwaardige verpleeghuiszorg thuis krijgen in een kleinschalige omgeving.

Het precieze programma van de activiteiten rond de opening wordt in een later stadium gepresenteerd.