NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Vrijwilligerswerk niet geïnterculturaliseerd

Vrijwilligerswerk niet geïnterculturaliseerd

Zo'n 3,5 miljoen Nederlanders doen vrijwilligerwerk. Op allerlei gebieden. In de zorg en hulpverlening, de sport en cultuursector, in de kerk, natuur en milieuorganisaties, op scholen en in de politiek bijvoorbeeld. Nederland kent een lange traditie op dit gebied en scoort hierin ook in internationaal perspectief hoog. Na de VS, Canada, Zweden en Noorwegen doen in Nederland verhoudingsgewijs de meeste mensen vrijwilligerswerk. Van de veelkleurigheid van de Nederlandse samenleving is echter in de vrijwilligerssector weinig terug te vinden Nederlandse, reguliere vrijwilligersorganisaties zijn nog steeds voor het overgrote deel witte, monoculturele organisaties terwijl de samenstelling van de Nederlandse bevolking steeds multicultureler wordt.

Zo'n 9% van de Nederlanders is momenteel van allochtone1 afkomst. In 2015 zal het percentage gegroeid zijn naar 14% van de Nederlandse bevolking en in de grote steden naar 60%.
Uit een quickscan uit 19992 onder 47 Nederlandse, algemene vrijwilligersorganisaties is gebleken dat bij 60% van deze vrijwilligersorganisaties geen enkele allochtoon in de betaalde staf van de organisatie werkzaam is, terwijl in overige sectoren allochtonen in betaalde dienst rond de 9% is.
Ook het aantal actieve allochtone vrijwilligers blijkt in de Nederlandse algemene vrijwilligersorganisaties zeer beperkt. Slechts eenderde van deze organisaties heeft daadwerkelijk geprobeerd vrijwilligerswerk onder allochtonen te stimuleren (o.a. training in intercultureel werken, het vertalen van brochures)

Waarom interculturaliseren
Vrijwilligersorganisaties zijn in hun voortbestaan afhankelijk van de mate waarin zij hun activiteiten en diensten kunnen afzetten in hun omgeving en de beschikbaarheid van voldoende vrijwilligers op bestuurlijk en uitvoerend niveau. Ze merken dat het van belang is dat ook hun vrijwilligersbestand een afspiegeling is van de maatschappij. Juist ook omdat groepen met verschillende culturele achtergronden steeds vaker een beroep op hen doen. Daarnaast wordt het steeds moeilijker vrijwilligers te vinden; en worden er kansen gemist als er niet uit de groeiende groep allochtonen geworven wordt. Een grotere betrokkenheid van allochtonen bij vrijwilligerswerk in de publieke sector is ook in het belang van allochtonen zelf. Het is een manier om invloed te krijgen en mee te beslissen op terreinen die iedereen aangaan, bijvoorbeeld onderwijs en politiek.

Maatschappelijk en politiek is het niet wenselijk dat een grote sector als het vrijwilligerswerk zo slecht vertegenwoordigd is door een belangrijk deel van de Nederlandse samenleving. Het kabinet kiest hierin een heel duidelijke lijn. Participatie van allochtonen in allerlei sectoren van de maatschappij en interculturalisering van organisaties wordt van essentieel belang geacht.

Van twee kanten
Allochtonen doen veel vrijwilligerswerk, maar dan vooral gericht op de eigen gemeenschap. Dit komt voort uit de behoefte de eigen identiteit van die gemeenschap en de leden ervan te versterken en de maatschappelijke positie van de achterban te verbeteren. Nederlandse vrijwilligersorganisaties zijn aan de andere kant niet altijd even toegankelijk voor allochtonen.
Er worden wel pogingen gedaan allochtone vrijwilligers te werven, maar tegelijkertijd wordt te weinig rekening gehouden met hun wensen en achtergronden. Allochtonen zijn welkom, mits ze zich aanpassen aan de geldende normen, gebruiken en het beleid van de organisatie.

Stap Twee
Stap Twee is een vijfjarenprogramma met als doel vrijwilligersorganisaties te ondersteunen bij interculturalisatie en wil daadwerkelijk een veranderingsproces in gang zetten. Het is een samenwerkingsverband van Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), Adviesbureau en Expertisecentrum voor Vrijwilligersmanagement (sVM) en het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling (FORUM) en wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Stap Twee wil een concrete stap vooruit maken in het interculturaliseren van het vrijwilligerswerk. De naam Stap Twee is gekozen omdat er in diverse organisaties al wel pogingen zijn gedaan om te interculturaliseren en om allochtone vrijwilligers te werven. Deze initiatieven bleven echter veelal steken in ad-hoc-projecten die geen onderdeel uit zijn gaan maken van het strategisch beleid van de vrijwilligersorganisatie. Stap Twee wil interculturalisatie structureler gaan aanpakken, organisaties van elkaar laten leren en concrete, uitvoerbare adviezen en implementatietrajecten aanbieden. De startconferentie wordt speciaal georganiseerd voor directieleden, staffunctionarissen, managers en bestuursleden van organisaties die veel met vrijwilligers werken, hun ondersteuningsstructuren en overheden die te maken hebben met interculturaliseringsbeleid.

Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001
Stap Twee gaat van start in een bijzonder jaar. 2001 is immers door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001.
Het jaar geeft wereldwijd aandacht aan vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Die aandacht stimuleert de erkenning, ondersteuning, netwerken en promotie rondom vrijwilligerswerk. Zodat uiteindelijk meer mensen vrijwillig actief worden en blijven.


1 Allochtonen: Nederlanders van Surinaamse, Antilliaanse, Turkse, Marokkaanse en Zuideuropese afkomst alsmede Nederlanders van buitenlandse afkomst uit de overige niet-geïndustrialiseerde landen. Deze definite komt overeen met de landelijke definitie van 'etnische minderheden'.

2 Quickscan deelname allochtonen aan vrijwilligerswerk 1999. NOV en sVM

3 RMO-advies 'uitsluitend vrijwillig' 1997

Einde bericht

Noot voor de pers
U wordt van harte uitgenodigd voor deze startconferentie bij te wonen. Een programma van de conferentie kunt u aanvragen bij Henna Goeptar, tel. 030 2333937. Meer informatie over het thema en Stap Twee verstrekt Nera Jerkovic, projectmanager Stap Twee, tel. 030 2361065. U kunt ook contact opnemen met Antoinette Reulen, Hoofd Marketing en Communicatie sVM, tel. 030 2333937, e-mail areulen.svm@svmgroep.nl, of Nienke van Helden, Manager Communicatie en Voorlichting NOV, tel. 030 2319844, e-mail:nvhelden@nov.nl.
Meer informatie over het Internationaal Jaar van Vrijwilligers treft u aan op www.vrijwilligerswerk.nl.