Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Afspraken over ijzeren rijn

AFSPRAKEN OVER IJZEREN RIJN

En marge van de Europese Transportraad van 5 april in Luxemburg, hebben de Ministers Tineke Netelenbos uit Nederland, Isabelle Durant uit België en Staatssecretaris Henner Wittling voor Duitsland een precieze timing afgesproken voor de heractivering van de IJzeren Rijn, als meest directe goederenspoorverbinding tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied via Nederlands grondgebied.

De bewindslieden namen akte van de afronding, tegen het midden van volgende maand, zowel van de internationale studie als van de Nederlandse milieu-effectenrapportering over de mogelijke tracés.

Nadat de inspraakprocedure over de Nederlandse MER is beëindigd, zullen de drie ministers in september 2001 een ontwerpbesluit over de tijdelijke ingebruikname en over het definitief tracé vaststellen, dat zij vervolgens elk in eigen land zullen terugkoppelen. In november 2001 zal een definitief besluit genomen worden.

Bij een positief besluit inzake het tijdelijk rijden verbond de Nederlandse minister er zich toe, dat ten laatste tegen september 2002 er 15 treinen per dag zullen rijden over het historisch tracé.