Senter

Den Haag, 5 april 2001

Krachten bundelen voor ontwikkeling

SENTER & FMO TEKENEN INTENTIEVERKLARING VOOR SAMENWERKING Om financieringsinstrumenten gericht op versterking van de private sector in ontwikkelingslanden beter toegankelijk te maken voor het bedrijfsleven, ondertekenen de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO) en Senter vandaag een intentieverklaring voor samenwerking. Doelstelling is het beter op elkaar afstemmen en waar mogelijk bundelen van kennis en expertise van beide partijen. Zowel het Nederlandse als het lokale bedrijfsleven in ontwikkelingslanden moeten van deze samenwerking gaan profiteren. De ondertekening vindt plaats op het ministerie van Economische Zaken door de heren R. Michael Barth en Harry F.G. Geijzers, respectievelijk algemeen directeur van FMO en van Senter.

De samenwerking sluit aan bij de eind vorig jaar verschenen beleidsnotitie Ondernemen tegen armoede van de ministers voor Ontwikkelingssamenwerking en van Economische Zaken. Het nieuwe beleid richt zich op het bevorderen van duurzame economische ontwikkeling via de private sector. Het accent ligt enerzijds op financieringsinstrumenten die marktconform en complementair aan de commerciële banken ingezet worden, het terrein waarop FMO actief is. Anderzijds voert Senter Internationaal diverse overheidsinstrumenten uit gericht op het verlagen van de drempel voor Nederlandse bedrijven om internationaal zaken te doen. Doel hiervan is om zowel duurzame handelsrelaties als ook de duurzame overdracht van kennis en investeringen door Nederlandse bedrijven in de desbetreffende landen te bevorderen. Krachtenbundeling van Senter en FMO moet complementaire competenties en netwerken bij elkaar brengen ten gunste van ondernemers aan beide zijden.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, dat overheidsbeleid uitvoert op het terrein van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Senter Internationaal is een onderdeel van Senter, dat bedrijven adviseert en informeert over financiële ondersteuning bij export, investeringen in het buitenland en internationale technologische en economische samenwerking.

FMO is een Nederlandse financiële instelling gespecialiseerd in financiering van het lokale bedrijfsleven en de bancaire sector in ontwikkelingslanden. Doelstelling is het stimuleren van economisch, ecologisch en sociaal verantwoorde groei van de lokale private sector als voorwaarde voor de duurzame ontwikkeling van de regio. Voor het bereiken van haar doelstellingen werkt FMO nauw samen met andere -financiële- instellingen.

# # #

Informatie voor de pers:
FMO Senter
PR & Communicatie Afdeling Communicatie
Petra de Boer Barbara Brian Tel: 070 314 96 96 Tel: 070 361 01 91 Fax: 070 324 61 87 Fax: 070 361 05 56 E-mail: p.de.boer@fmo.nl E-mail: b.b.brian@senter.nl
Website: www.fmo.nl Website: www.senter.nl