Politiebericht Friesland: Friesland 5-04-2001
Politieberichten van 4/4 (13.00 uur) t/m 5/4 (07.00 uur)

Lemmer: aanrijding met licht gewonde
Woensdag omstreeks 13.00 uur fietste een 22-jarige inwoner van Rutten over de Sluisweg. Halverwege de Sluisweg stond een bestelauto stil. Deze auto werd door de fietser over het hoofd gezien. De fietser botste tegen de achterzijde van de stilstaande auto en liep een hersenschudding op. De man werd ter plaatse door een huisarts behandeld.

Drachten: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 13.30 uur werd bij een drogisterij aan de Noorderbuurt door twee vrouwen en twee mannen een winkeldiefstal gepleegd. Het personeel zag dat de vrouwen cosmetica artikelen in hun tassen stopten, terwijl de mannen het personeel trachten af te leiden. Buiten de winkel werden de vrouwen door het personeel aangehouden. De mannen gingen er vandoor en konden even later aan de hand van het signalement in het centrum van Drachten worden aangehouden. De verdachten, een 27-jarige inwoonster van Drachten, een 24-jarige inwoonster van Bellingwolde, een 17-jarige inwoner van Joure en een 28-jarige inwoner van Marum, werden overgebracht naar het bureau. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt en zij zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. De cosmetica artikelen werden in beslag genomen en terug gegeven aan de eigenaar. Een medewerker van de drogisterij, een 29-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Burum: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 13.40 uur vond op de Herestraat een aanrijding plaats tussen een graafmachine en een personenauto. De graafmachine werd bestuurd door een 38-jarige inwoner van Harkema. Deze bestuurder reed vanaf een opslagterrein langzaam de weg op en zag daarbij een personenauto, die bestuurd werd door een 23-jarige inwoner van Drachten, over het hoofd. De bestuurder van de personenauto droeg geen gordel en klaagde over hoofd- en nekpijn. De bestuurder werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto werd totaal vernield.

Leeuwarden: aantreffen gestolen auto
Woensdag omstreeks 22.30 uur zag een patrouille een personenauto rijden over de Franklinstraat in de richting Archipelweg. Naast de bestuurder zaten nog twee mannen in de auto. Bij de agenten was op dat moment bekend dat deze auto als gestolen te boek stond. Terwijl de politieauto achter de auto aanreed, ging de bestuurder steeds harder rijden. Via verschillende wegen, o.a. Sleedoornstraat Vuurdoornstraat Gaspeldoornstraat Boksdoornstraat en weer Sleedoornstraat, bracht de bestuurder de auto op de hoek Sleedoornstraat Esdoornstraat plotseling tot stilstand. Alle drie inzittenden gingen er vandoor. Tijdens de kleine achtervolging te voet kon de bestuurder, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, worden aangehouden in de Abeelstraat. De auto bleek in de nacht ervoor gestolen te zijn vanaf een parkeerplaats aan de Lambert Jacobszstraat. De auto was eigendom van een 48-jarige inwoner van Leeuwarden, die aangifte had gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en ingesloten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Haulerwijk: aanrijding licht gewonde
Woensdag omstreeks 18.00 uur vond op de Berkenweg een aanrijding plaats tussen een fiets en een personenauto. Een kind van 8 jaar was fietsend vanaf het erf bij de woning, de Berkenweg opgereden en kwam daar in botsing met een personenauto, die bestuurd werd door een 56-jarige inwoner van Haulerwijk. Deze bestuurder kon het kind niet meer ontwijken. Het kind werd licht gewond en werd ter plaatse door de huisarts behandeld. Hij liep schaafwonden, een dikke bult op het hoofd en vermoedelijk een hersenschudding op. De bestuurder van de personenauto bleek gedronken te hebben. De man werd meegenomen naar het bureau. Aan het bureau blies de man 280 ugl. Hij kreeg en rijverbod voor 1 uur.

Boijl: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 17.15 uur vond op de Boijlerweg ter hoogte van de Verwersweg een aanrijding plaats tussen een voetgangster en een personenauto. De voetgangster, een 89-jarige inwoonster van Boijl, was ter hoogte van de bushalte aan de Boijlerweg uit een auto gestapt om de laatste 75 meter naar haar woning te lopen. Zij liep aan de uiterste rechterzijde van de weg. Terwijl zij daar liep werd zij geraakt door een personenauto, die uit de richting Elsloo kwam. De oude vrouw kwam ten val en raakte gewond aan haar hoofd, schouder, been en heup. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen en aldaar opgenomen. De bestuurder of bestuurster van de personenauto reed na de aanrijding door zonder zijn of haar identiteit bekend te maken of zich om het slachtoffer te bekommeren. Op de plaats van de aanrijding, in de berm van de weg, werd een rechterbuitenspiegel aangetroffen, die vermoedelijk afkomstig is van een personenauto, merk Ford Fiesta, oud model. De kleur van de onbekende auto is vermoedelijk blauw geweest. De politie vraagt getuigen van dit ongeval om zich te melden.

Sneek: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.35 uur werd op de Johan Willem Frisostraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 350 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.55 uur werd op de Groeneweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 45-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 320 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Donderdag omstreeks 01.15 uur werd op het Noordvliet een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 475 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uur.

Sint Annaparochie: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.40 uur werd op de Hemmemaweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Sint-Annaparochie, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 540 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uur.

Drachten: vechtpartij AZC
Woensdag omstreeks 23.55 uur kwam er een melding binnen dat er een vechtpartij zou zijn op het AZC aan het Noorderend. Op hun kamer in het AZC hadden twee Somalische mannen ruzie met elkaar gekregen. De 33-jarige man had zijn kamergenoot, een 21-jarige man, met een bezem geslagen, waarna deze hem met een stuk glas had gestoken. Beiden werden gewond en zijn voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Na behandeling in het ziekenhuis werden de mannen aangehouden en overgebracht naar het bureau en zijn ze ingesloten. De beide mannen hadden gedronken. Vermoedelijk is de ruzie ontstaan over het feit dat de één de tv aan wilde houden, terwijl de andere wilde gaan slapen.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272