Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 april 2001

VRAGEN VAN DE LEDEN ARIB EN OUDKERK (BEIDEN PVDA) AAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

1. Bent u op de hoogte van de uitslag van de twee landelijke peilingen waaruit blijkt dat één op de vijf ouderen de ervaring heeft dat de huisarts niet binnen een kwartier aanwezig is als met spoed om hulp wordt gevraagd en voorts dat één op de zes ouderen in spoedgevallen buiten kantooruren de eigen huisarts niet telefonisch kan bereiken, terwijl er ook geen melding wordt gemaakt van de arts waar zij wel terechtkunnen? (1)

2. Wat is volgens u de oorzaak van de verslechtering van de bereikbaarheid van huisartsen ten opzichte van twee jaar geleden?

3. Bent u het eens met de ouderenbond PCOB die spreekt van een 'alarmerende' situatie? Zo nee, kunt u uitleggen waarom u het niet eens bent met deze beschrijving van de situatie?

4. Acht u het door de ouderenbond PCOB gevraagde nader onderzoek noodzakelijk? Zo ja, bent u bereid dit onderzoek te initiëren? Wie gaat het uitvoeren? Op welke termijn kunt u de Tweede Kamer informeren over de resultaten van dit onderzoek? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u, vooruitlopend op dit onderzoek, bereid om op zeer korte termijn in overleg met de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) maatregelen te treffen die de bereikbaarheid van huisartsen - in elk geval in de onderzochte gebieden - verbetert? Zo ja, zou u de Tweede Kamer op de hoogte willen stellen van de gemaakte afspraken met de LHV en hierbij tevens willen aangeven welke concrete verbeteringen in de bereikbaarheid hieruit zullen resulteren? Zo nee, waarom niet?

(1)