WAR CHILD

WAR CHILD hervat hulp aan kinderen in Grozny

Amsterdam, 5 april 2001. War Child Nederland heeft haar hulpverlening aan getraumatiseerde kinderen in en rondom Grozny hervat. In 1999 moest War Child de Tsjetsjeense hoofdstad om veiligheidsredenen verlaten. De hulpverleners zetten hun werk voort in de vluchtelingenkampen in het buurland Ingoesjetië. Met behulp van creatieve therapieën, zoals tekenen, muziek en drama, helpt War Child Tsjetsjeense kinderen om hun oorlogservaringen te verwerken. De meest voorkomende psychische problemen onder kinderen in Grozny zijn nachtmerries en extreme gevoelens van angst en onzekerheid. De situatie in de Tsjetsjeense hoofdstad is schrijnend. Grozny is vrijwel geheel verwoest. De stad telde ooit 300.000 inwoners. Nu wonen er nog 30 à 40.000 mensen, voornamelijk in schuilkelders. Er is weinig voedsel en schoon drinkwater. Mannen gaan nauwelijks over straat, uit angst om te worden opgepakt door het Russische leger. In Grozny zijn nog zo'n veertien hulporganisaties actief. Zij verstrekken vooral medische hulp en voedsel. Alleen War Child, in samenwerking met CPCD (Centre for Peacemaking and Community Development), en één andere hulporganisatie geven psychosociale hulp in Grozny en omgeving.

Trauma verwerking
De psychosociale hulp van War Child is gericht op het geestelijk welzijn van oorlogskinderen. Zij worstelen met angstaanjagende ervaringen en gebeurtenissen die voor hen moeilijk te bevatten zijn. Als zij niet leren omgaan met die emoties en hun trauma's leren verwerken, worden deze kinderen belemmerd in hun verdere ontwikkeling. Met behulp van creatieve therapieën leren de kinderen zich ontspannen, hun gevoelens een plek te geven en weer te spelen en plezier te maken met anderen. War Child geeft in Tsjetsjenië hulp aan kinderen in zeven dorpen rondom Grozny en op vijftien plaatsen in de stad zelf. De activiteiten in Grozny vinden plaats in oude schoolgebouwen. In sommige delen van Grozny zijn de scholen weer een paar ochtenden per week open. Veel kinderen hebben jarenlang geen onderwijs gehad.

Lokale hulpverleners
War Child werkt in Grozny met achttien lokale hulpverleners die speciaal worden getraind door professionele therapeuten en psychologen van War Child. In de rest van Tsjetsjenië heeft War Child nog twaalf medewerkers. Sommigen van hen werkten tot voor kort voor War Child in het buurland Ingoesjetië, waar veel Tsjetsjeense vluchtelingen verblijven. Anderen zijn al die tijd in Tsjetsjenië gebleven. Het was echter lange tijd praktisch onmogelijk om van en naar Grozny te reizen voor coaching en training. Voor buitenlandse hulpverleners was het gevaarlijk om naar Grozny te gaan. Nog steeds vluchten meer mensen uit Tsjetsjenië dan er terugkeren. Tsjetsjenië en Ingoesjetië tellen gezamenlijk momenteel 330.000 IDP's (internally displaced people) en bijna 700.000 vluchtelingen.

War Child Nederland
War Child Nederland is een onafhankelijke Nederlandse stichting, die in 1995 is opgericht. Het doel van War Child is het leed van kinderen in door oorlog getroffen gebieden te verminderen en hen meer perspectief voor de toekomst te geven. War Child heeft zich gespecialiseerd in psychosociale hulpverlening. War Child heeft behalve in Tsjetsjenië en Ingoesjetië ook projecten in onder meer Albanië, Kosovo, Bosnië-Herzegovina, Georgië, Soedan en Sierra Leone.