Milieudefensie

Persbericht

Internationaal klimaatprotest tegen Bush Tienduizenden e-mails overstromen Witte Huis

Amsterdam, 5 april 2001 --- Het Amerikaanse Witte Huis wordt overspoeld met tienduizenden boze e-mails vanuit de hele wereld na een oproep van het internationale milieunetwerk Friends of the Earth, waar Milieudefensie deel van uitmaakt. De actie is een protest tegen het besluit van Bush om uit het Kyoto Protocol (VN- Klimaatverdrag), te stappen.

Volgens de berichten is de server van het Witte Huis sinds zaterdag al tweemaal gecrasht onder de druk van dit wereldwijde protest, dat op piektijden één e-mail per seconde oplevert. Ook de e-mailserver van Friends of the Earth zelf bezwijkt bijna onder het e-mailverkeer dat wordt veroorzaakt door deze actie.

Sinds de aftrap van de actie op donderdag 29 maart, hebben meer dan 50.000 mensen afkomstig uit alle werelddelen meegedaan via website www.foeeurope.org/climate, waaronder vertegenwoordigers van industrie, regeringen, kerken, parlementen en NGO's. Ook 200 ambtenaren van de Europese Commissie mailden mee, zelfs medewerkers van bedrijven als Shell en BP gebruikten hun werkcomputers om berichten te verzenden. De protestoproep is inmiddels vertaald in het Frans, Duits, Spaans, Russisch en Japans.

Ilse Chang, klimaatmedewerker Milieudefensie: 'Dit is een duidelijke boodschap van de wereld aan president Bush. We moeten nú de klimaatverandering aanpakken, anders is te laat. Op de Europese Unie rust nu de verantwoordelijkheid om haar nieuwe leidersrol in de klimaatonderhandelingen alsnog tot een succes te maken. We hopen dat Bush zijn beslissing zal herzien en, samen met de rest van de wereld, blijft meedoen in de strijd tegen de opwarming van de aarde.'