Provincie Zuid-Holland

5-04-2001

Nieuwe locatie containerterminal in onderzoek

Er komt een nieuw onderzoek voor een containerterminal in Alphen aan den Rijn. Waar de containerterminal moet komen en in welke vorm is nog niet zeker. Vast staat dat het oorspronkelijke plan niet doorgaat. In dit plan was mede een aanzienlijk gebied opgenomen voor natuurontwikkeling. De gestegen grondprijzen zijn er de oorzaak van dat het plan financieel onhaalbaar werd. De containerterminal in Alphen aan den Rijn biedt bedrijven in de regio de mogelijkheid per schip goederen aan en af te voeren naar of vanuit Rotterdam.

Het onderzoek moet uitwijzen of een versoberde versie op de oorspronkelijk geplande plaats Schans-Zuid haalbaar is. Het is ook mogelijk dat er naar een andere locatie uitgeweken wordt. Dan is een nieuwe MER-procedure noodzakelijk. Zon locatie moet dan voldoen aan de technische eisen voor een containerterminal en aan verkeerskundige en planologische randvoorwaarden (natuur en landschap). Maar het moet ook financieel haalbaar zijn en een structureel beter ontwikkelingsperspectief bieden ten opzicht van de locatie Schans Zuid. Een locatie tussen het spoor en het nieuwe deel van rijksweg 11 komt voor zon onderzoek in aanmerking. Aan die locatie kleven minder bezwaren ten aanzien van de inpassing.

Compensatie

Bij beide studielocaties vormt natuur- en landschapscompensatie nadrukkelijk onderdeel van de plannen. Verder wordt overeenkomstig het streekplan Zuid-Holland Oost ingezet op realisering van een volwaardige ecologische verbindingszone in het zuidelijk deel van Schans-Zuid.