Psycho-medisch centrum Parnassia

Persbericht



Den Haag, Donderdag 5 april

Ex-verslaafd, niet crimineel en ook nog eens aan het werk!

In deze tijd van overlast, dwang en drang van justitiabele verslaafden is het verfrissend een onderzoek te lezen, waaruit blijkt dat het wel degelijk mogelijk is deze groep mensen te begeleiden naar de maatschappij. Enkele cijfers: géén aanhoudingen meer door de politie van 64% van diegenen die het programma geheel of gedeeltelijk hebben gevolgd. De helft heeft een baan en zelfs 87% ervaart geen enkel probleem op het gebied van arbeid. Door 41% worden geen harddrugs meer gebruikt. Rekening houdend met de zwaarte van de problematiek in de doelgroep en de lange follow-up periode van gemiddeld twee jaar is dit resultaat opmerkelijk te noemen. Wanneer de onderzoeksaanbevelingen worden opgevolgd, kunnen de percentages nog hoger worden.

Triple-Ex Een van de vele programmas die Verslavingszorg Parnassia, gevestigd in het midden en noordelijk deel van Zuid Holland, biedt is Triple-Ex. Wat afgelegen in de duinstrook bij Monster staat een gebouw heel basaal ingericht, om in de vorm van een vrij zwaar programma ex-gedetineerde verslaafden te begeleiden naar een situatie van maatschappelijke integratie en een duurzaam niet-gebruiken van verslavende middelen. Het programma start vrijwel direct met de begeleiding voor arbeid en opleiding en in de laatste fase staat woonbegeleiding centraal. Het betreft een groep mensen die op grond van etniciteit en/of achterstanden op werk en opleiding een sombere prognose hebben in de reguliere zorg- en reclasseringstrajecten. In oktober 1995 is door Verslavingszorg Parnassia, in samenwerking met Justitie en de Gemeente Den Haag, het behandelprogramma Triple-Ex gestart. Het heeft een voorlopige AWBZ-erkenning gekregen tot en met dit jaar. De reden voor een evaluatieonderzoek naar de effectiviteit van het behandelprogramma Triple-Ex voor justitiabele verslaafden.

Belangrijke uitkomsten onderzoek Triple-Ex biedt ruimte aan 30 cliënten en heeft de afgelopen vier jaar een bezettingsgraad van 92%. Triple-Ex wordt overwegend door mannen bezocht (92%), waarvan 31% allochtoon en de gemiddelde leeftijd is 33 jaar. Het merendeel heeft een opleiding op lbo- of mbo-niveau, die slechts door 34% met een diploma is afgesloten. Bijna de helft is door Justitie verwezen en een ruime andere helft meldt zich vrijwillig aan. Voor wat betreft die laatste groep was er bij 58% wel sprake van een op korte termijn te voorziene of lopende aanklacht, rechtszaak of straf, merendeels voor vermogensdelicten. Opvallend is dat justitieel verwezen cliënten even lang in behandeling zijn als vrijwillig opgenomen cliënten. Wel zijn er verschillen in behandelduur tussen specifieke subgroepen gevonden. 85% van de cliënten is tamelijk tot zeer tevreden over het programma. Een conclusie uit het onderzoek is dat Triple-Ex een aparte status heeft in Nederland als behandelprogramma voor justitiabele verslaafden. Gezien de resultaten op middellange termijn heeft Triple-Ex een waardevol behandelprogramma te bieden binnen het huidige overlastbeleid.

Drang versus dwang Het programma Triple-Ex werkt met behulp van een drangmodel. De verslaafde stemt in met het volgen van een behandelprogramma met goedkeuring van de rechter, in plaats van zijn straf uit te zitten in een gevangenis. Wanneer de verslaafde het programma tussentijds verlaat, wordt hij teruggemeld bij Justitie en moet alsnog zijn straf uitzitten. Het dwangmiddel dat van toepassing is op de Strafrechterlijke Opvang Verslaafden (SOV) wordt eenzijdig opgelegd door Justitie, waarbij het recht tot zelfbeschikking tot het volgen van een behandeling voor de verslaafde komt te vervallen. Dit is een van de redenen waarom belangenorganisaties voor verslaafden, zoals Drugpunt in Den Haag, tegenstander zijn van het dwangmodel.



Parnassia logo


Noot voor de redactie,