Reparatie inkomensachterstand overheidspersoneel voorwaarde vooraf voor andere moderniseringen en kwaliteitsmaatregelen

Reparatie van de opgelopen salarisachterstanden voor gekwalificeerd en hoger opgeleid personeel in de collectieve sector is absolute voorwaarde voor de CMHF om mee te kunnen werken aan andere belangrijke agendapunten in het kader van kwaliteitsverbetering van de collectieve sector. Genoemde voorwaarde vooraf geldt in het bijzonder ook voor de aangekondigde en in voorbereiding zijnde modernisering van de pensioenvoorziening voor medewerkers bij overheid en onderwijs.

Dit zegt de CMHF vandaag in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken en aan de vaste kamercommissies van Binnenlandse Zaken en Financiën. De CMHFreageert hiermee op het rapport van de commissie-Van Rijn. Morgen starten inhet kabinet besprekingen in het kader van de Voorjaarsnota en de nieuwebegroting.

Het ligt voor de hand dat het rapport-Van Rijn aanbevelingen doet om de maatregelen die moeten leiden tot een daadkrachtige, aantrekkelijke en productieve sector, via de CAO's van de verschillende sectoren te implementeren. De CMHF is ten volle bereid die uitdaging op sectorniveau aan te gaan. Gelet op de extra financiële ruimte die daarvoor nodig is, richt de CMHF zich nu in eerste instantie op realisatie van deze voorwaarde door het kabinet.

Zonder diepte-investeringen en structurele verbetering van de positie van gekwalificeerd en hoger opgeleid personeel, zowel op het gebied van arbeidsvoorwaarden als op het gebied van humanresource-management (HRM), zullen de omvangrijke en urgente problemen in het onderwijs en de zorg zich elders bij de overheid ook steeds sterker gaan manifesteren.

Verder vindt de CMHF dat een zware rol voor de coördinerend minister moet zijn weggelegd, om de noodzakelijke kwaliteitsverbetering van de gehele collectieve sector te monitoren en te waarborgen. Met de opdracht aan de commissie-Van Rijn heeft het kabinet terecht zijn verantwoordelijkheid genomen voor een noodzakelijke heroriëntatie op het Human Resource Management-beleid van de overheid als geheel, maar zij zal die verantwoordelijkheid naar de toekomst toe blijvend moeten waarmaken. De werkgeversverantwoordelijkheid van de overheid, in eerste instantie bij de coördinerend minister van BZK, moet beter worden ingevuld dan in de afgelopen twintig jaar. Dat kan door de negatieve consequenties van het falende beleid zo snel mogelijk te repareren. Uit tal van incidenten blijkt dat het overheidsapparaat niet altijd op het niveau functioneert waarop een moderne samenleving moet kunnen vertrouwen. Alleen al daarom dient uitvoering van de aanbevelingen uit het rapport de hoogste prioriteit te hebben.

Oplossing van de bestaande problemen zal om budgettaire en arbeidsmarkttechnische redenen enige tijd vergen. Als het op keuzes aankomt, beklemtoont de CMHF dat reparatie van de opgelopen achterstanden vooraf moet gaan aan wijzigingen die om andere redenen reeds op de agenda staan, c.q. daarop geplaatst zouden kunnen worden. Doordat de beloningsachterstanden naar inkomenscategorieën en beroepsgroepen uiteenlopen en er bovendien verschillen per sector bestaan moeten de aanpassingen ook per groep verschillend kunnen zijn. Daarbinnen dienen ze echter wel structureel en collectief van karakter te zijn.

Meer informatie:
Ellen Vloedbeld, pr en voorlichting: 070-419 19 47 Cees Michielse, hoofd beleidszaken: 070-419 19 27, of 06-55 89 39 47