Persbericht 5 april 2001
Gouden leeuwaapje klautert uit de afgrond omhoog

Het gouden leeuwaapje, dertig jaar geleden nog één van 's werelds meest bedreigde diersoorten, heeft nu een reële kans om te overleven. Met de geboorte van een nieuw aapje in het regenwoud van Brazilië, is onlangs het aantal in het wild levende exemplaren tot duizend gestegen. Dit is het resultaat van dertig jaar internationale samenwerking en intensief veldwerk. Zonder deze inspanningen zou deze soort samen met zijn zeer gevarieerde habitat waarschijnlijk zijn verdwenen. Ten minste tweeduizend in het wild levende gouden leeuwaapjes zijn nodig om op lange termijn te kunnen overleven.

In de jaren zeventig werd het gouden leeuwaapje nog met uitsterven bedreigd. Van de in het wild levende exemplaren waren er niet meer dan tweehonderd over. Na jarenlang beschermingswerk werd in maart 2001 het duizendste exemplaar (een mannetje) geboren. De geboorte is een hoogtepunt voor het 'Golden Lion Tamarin Conservation Project'. Dit project is er tevens op gericht om de zeer gevarieerde en bedreigde habitat van het gouden leeuwaapje (het Atlantisch regenwoud in Brazilië) te beschermen. Dit regenwoud besloeg ooit meer dan 100 miljoen hectare. Nu is dit door land- en stedenbouw gereduceerd tot 7 procent van de oorspronkelijke oppervlakte.

Het kleine gouden leeuwaapje heeft een roodbruine vacht en een haarkrans rond het gezicht. Als slachtoffer van zijn eigen schoonheid werd het gouden leeuwaapje sinds het koloniale tijdperk gevangen en, met name in Europa, als huisdier gehouden. De belangrijkste bedreiging voor deze soort is echter het verlies van de natuurlijke habitat. Om die reden lanceert het WWF een campagne om op braakliggend land dertien 'boscorridors' te creëren en zodoende veertien stukken bos met elkaar te verbinden. Hierdoor kan het aantal gouden leeuwaapjes uitgroeien tot een levensvatbare populatie.

"Een genetisch levensvatbaarheidonderzoek concludeerde in 1990 dat het gouden leeuwaapje een populatie van ten minste tweeduizend exemplaren in het wild nodig heeft om op lange termijn te kunnen overleven. Hoewel de geboorte van het duizendste in het wild levende gouden leeuwaapje een enorm succes is, zijn we nog maar op de helft," aldus Denise Rambaldi, directeur van de 'Golden Lion Tamarin Association' (AMLD), een lokale particuliere organisatie die met steun van het WWF natuurbeschermingswerk uitvoert.

Het beschermingsproject voor het gouden leeuwaapje was het eerste WWF-project in Brazilië. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een uniek wereldwijd samenwerkingsverband van veertig organisaties en 140 dierentuinen, waarbij gebruik wordt gemaakt van technieken zoals het terugplaatsen in de natuurlijke leefomgeving van dieren die in dierentuinen zijn geboren (tot nu toe is dat met 147 dieren gebeurd) en het overplaatsten van geïsoleerde dieren naar uitgestrektere bosgebieden. Het doel van het project is om de 16.600 hectare aan natuurlijke leefomgeving die op dit moment voor het gouden leeuwaapje beschikbaar is - in twee door de overheid beschermde gebieden en 21 deelnemende fokkerijen - uit te breiden tot 25.000 hectare in het jaar 2025. Om dit te bereiken doet het WWF ook een beroep op de Braziliaanse overheid om in het noordelijk regenwoud van Rio de Janeiro nieuwe beschermde gebieden te creëren.



Op aanvraag beschikbaar:
Foto- en/of videomateriaal van het gouden leeuwaapje (The Golden Lion Tamarin)

Meer informatie:
Marie Jeanne Douven, persvoorlichter, telefoon (030) 693 7313, email: mdouven@wwfnet.org, telefoon mobiel (06) 29 535 952

Afzender:

Met vriendelijke groet,

Marjolein Sol
assistent unit persvoorlichting
Wereld Natuur Fonds
msol@wwfnet.org
tel. 030-6937375