GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 5 april 2001 16:30

GroenLinks CDA voorstel voor betaald langdurig zorgverlof

( 5 april 2001)

De fracties van het CDA en GroenLinks in de Tweede Kamer hebben vandaag een gezamenlijk amendement ingediend om te komen tot betaald langdurig zorgverlof voor mantelzorg. Het langdurig zorgverlof is een hoofdpunt in het conflict binnen de coalitie over het voorstel Arbeid en Zorg van staatssecretaris Verstand. Met hun eigen voorstel willen GroenLinks en het CDA de impasse in de discussie proberen te doorbreken. Indieners van het voorstel zijn de kamerleden Dankers (CDA) en Van Gent (GroenLinks).

In tegenstelling tot de actuele discussie in de coalitie beperken CDA en GroenLinks het langdurig zorgverlof niet tot 'ernstig zieke kinderen'. In het voorstel van beide fracties geldt de zorgvrager als uitgangspunt, en niet de zorgverlener. Via het persoonsgebonden budget van de zorgvrager ontvangt degene die de mantelzorg verleent een financiële tegemoetkoming. Er is dus sprake van een betaald zorgverlof, waarbij de betaling geschiedt via de zorgvrager die recht heeft op een persoonsgebonden budget. De huidige regeling voor het persoonsgebonden budget dient zo aangepast te worden, dat eenvoudig in deze tegemoetkoming kan worden voorzien. Sociale partners kunnen zorgdragen voor een aanvulling op het bedrag uit het persoonsgebonden budget.

Dankers en Van Gent: 'Op deze manier proberen we de discussie over het langdurig zorgverlof vlot te trekken. Zowel het paarse kabinet als de coalitiefracties komen er al enkele weken niet uit. Door voor financiering via de zorgverzekering AWBZ te kiezen, menen wij een oplossing gekozen te hebben die recht doet aan de aard van het verlof, en tevens uitvoerbaar en houdbaar is.'

Dankers en van Gent lopen met dit voorstel vooruit op een definitieve wettelijke regeling, omdat zij niet verwachten dat het kabinet en de coalitiepartijen zelf met een goede regeling zullen komen.