D66

5 april 2001

MKZ IV

Loon naarwerken voor minister Brinkhorst

Het goede nieuws van deze week is dat dierentuindieren geënt mogen worden indien ze op minder dan 25km van een MKZ-uitbraak liggen. Ook zeldzame huisdierenrassen hoeven na enten niet geruimd te worden. Dit is loon naar (hard) werken van minister Brinkhorst, europarlementariër Lousewies van der Laan en de Nederlandse diplomatie in Brussel. Het zou niet mogelijk zijn geweest zonder de brede adhesie uit onze samenleving om te stoppen met het non-vaccinatiebeleid.

In de afgelopen week zijn in andere gebieden geen nieuwe uitbraken vastgesteld. Dat is verheugend. In de Oene-driehoek (Apeldoorn, Zwolle, Deventer) waren wel nieuwe gevallen en daarom heeft minister Brinkhorst zich genoodzaakt gezien het gehele gebied onder één regime te plaatsen. Daarom worden nu 100.000 dieren in dat gebied geënt. Wel is de mogelijkheid geopend om onder voorwaarden melkkoeien in leven te laten na enting. De melk van deze geënte koeien is absoluut veilig. Als de koeien geslacht worden, mag het vlees alleen in Nederland worden geconsumeerd.

D66 ziet deze maatregelen als het begin van het inzetten van het vaccin bij het aanvalsplan bij de bestrijding van het MKZ-virus. Dit is een grote overwinning die Laurens Jan Brinkhorst in Brussel heeft behaald. Nu zijn de melkveehouders aan zet. Zij moeten zich uitspreken voor het laten leven van de melkkoeien. Dat lukt alleen als de melkfabrieken de melk willen ophalen en betalen. De veehouderij-organisaties hebben een paar dagen bedenktijd gekregen van de minister om op deze vraag een antwoord te geven.

De overvolle stallen hebben ook de aandacht van de D66-fractie. Zij is van mening dat onder gecontroleerde omstandigheden afvoer naar het slachthuis mogelijk moet worden. Omdat de situatie pas langzaam weer normaal zal worden, heeft de fractie een fokverbod met onmiddellijke ingang bepleit.

Zie ook de overige stukken over de uitbraak van MKZ: MKZ-I 21-03-2001
MKZ-II 28-03-2001
MKZ-III: interview Brinkhorst 11-04-2001