Universiteit van Amsterdam



Jorritsma opent Micro-Array Divisie van de UvA



Persbericht dinsdag 3 april 2001


Minister Jorritsma van Economische Zaken zal op donderdag 5 april de Micro-Array Divisie (MAD) van de Universiteit van Amsterdam openen. De ingebruikname betekent een belangrijke vooruitgang in het genetisch onderzoek aan de UvA. Met de techniek van deze onderzoeksfaciliteit kan in één keer de specifieke activiteit van alle genen in een organisme worden bepaald. De Micro-Array Divisie is ondergebracht bij het Swammerdam Instituut of Life Sciences van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De opening vindt plaats om 14.00 uur in zaal Z.011 van het CWI gebouw aan de Kruislaan 413 te Amsterdam.

De micro-array-technologie is in de afgelopen jaren snel uitgegroeid tot een van de belangrijkste biomedische analysemogelijkheden. Met deze technologie kan in één keer de expressie (het actief of inactief zijn) van alle genen in een organisme worden bepaald. Hiervoor worden specifieke stukjes van de genen op een geordende manier op een oppervlakte ter grootte van een microscoopglaasje geplakt, de zogeheten DNA-micro-array. Het totale aantal genen kan daarbij variëren van 3.000 bij bacteriën tot 35.000 bij de mens. De expressie van de geprinte genen wordt vervolgens bestudeerd door de micro-array te behandelen met messenger-RNA dat rood of groen fluorescerend is gemaakt. Door de behandelde micro-array met een microscoop te bekijken, kan per gen de groen/rood-signaalmix worden gemeten. De gevonden rood- of groenkleuring van een gen geeft aan in welke mate het gen actief is. Op dit moment zijn de eerste door MAD geproduceerde micro-arrays beschikbaar van gist (totaal: 6.000 genen) en van de mens (gedeeltelijk: 7.500 genen).

De micro-array technologie is zowel toepasbaar in biologisch/biomedisch onderzoek, als in de medische diagnostiek. Zo kan voor biologisch onderzoek van elk gen worden bepaald in welke celtypen het actief is en waar zich de 'aan/uit knop' in het DNA bevindt. In het biomedisch onderzoek kan MAD ook de genen identificeren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van ziekten als allergie en kanker. In de medische diagnostiek kunnen afwijkende gen-expressiepatronen gebruikt worden bij de typering van ziektebeelden. Bovendien zal de micro-array-technologie ook een bijzonder grote rol gaan spelen bij het identificeren van ziekteverwekkers.

Vanwege de complexiteit van de micro-array-technologie vergt het opzetten van een micro-array-unit een bijzondere inspanning en investering, die echter noodzakelijk is om op het internationale gebied van genomics een rol van betekenis te blijven vervullen. De bekostiging vond plaats binnen het kader van de WTCW ICES/KIS II-overheidsubsidie, in combinatie met investeringen van de UvA en het bedrijfsleven.

De unit zal op 5 april 2001 officieel in gebruik worden gesteld door de Minister van Economische Zaken, Annemarie Jorritsma met het activeren van de website www.microarray.nl. De opening vindt plaats om 14:00 uur in zaal Z.011 van het CWI-gebouw aan de Kruislaan 413 te Amsterdam. Minister Jorritsma zal op deze middag tevens de eerste paal slaan voor het Bio Partner Science Center in de Watergraafsmeer. In dit centrum zullen in de toekomst een aantal (door)startende ondernemingen worden gehuisvest.