Vlaamse Volksunie

VU&ID verbolgen over niet-diplomatiek optreden Nederlandse ambassadeur (05/04/01)

De VU&ID-fractie in het Vlaams Parlement neemt verbouwereerd kennis van het onbegrijpelijke standpunt van de Nederlandse ambassadeur in verband met het gebruik van het Nederlands in de officiële communicatie met de Vlamingen.

De Minister-President gaf met zijn schrijven uitvoering aan een door het Vlaams Parlement op 21 februari jl. gestemde motie waarin gevraagd werd alle in België geaccrediteerde ambassades, en in het bijzonder de ambassades van de EU-lidstaten, aan te schrijven om hen te wijzen op de wettelijke drietaligheid van hun gastland en op de noodzaak om hier in hun communicatie rekening mee te houden.

Er was immers gebleken dat de meeste ambassades zich nog steeds alleen in het Frans presenteren in het telefoonboek. Ook het telefonisch onthaal op de ambassades gebeurt slechts ten uitzonderlijke titel in het Nederlands.

Het leek ons dan ook gepast dat aan de officiële vertegenwoordiging van de in België geaccrediteerde ambassades een beleefde verduidelijking van het Belgisch taalregime zou worden gegeven. Zeker van Nederland hadden we begrip voor deze terechte Vlaamse gevoeligheid verwacht. De houding van de Nederlandse ambassadeur is onverklaarbaar.

De VU&ID-fractie steunt Minister-President Dewael dan ook in zijn consequent optreden en zal zowel in de Interparlementaire Commissie van de Taalunie als in het Benelux-parlement initiatieven nemen teneinde de politieke betekenis van de houding van de Nederlandse ambassadeur uit te klaren.

Auteur:
Paul van Grembergen
Fractievoorzitter VU&ID Vlaams Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Paul van Grembergen
Telefoon: 09/344.67.90
E-post: paul.vangrembergen@volksunie.be