RAI VERENIGING

Aangepaste versie: Autoverkopen

De verkoop van nieuwe personenauto's is in de eerste drie maanden van dit jaar zo'n 20 procent lager uitgekomen. In totaal werden 168.719 auto's op kenteken gezet. In dezelfde periode van het vorige jaar werden 209.305 auto's verkocht. De daling van de verkopen wordt gerelativeerd door secretaris Frans van Eijkelenburg van de afdeling Auto's van de RAI Vereniging. 'De laatste drie jaren zijn er bovengemiddeld veel auto's verkocht. De verwachting voor het lopende jaar is dat we 530.000 nieuwe auto's verkopen. En dat aantal ligt nog steeds zo'n 30.000 auto's boven het langjarig gemiddelde. Op lange termijn bekeken beweegt de markt voor nieuwe personenauto's zich rond 500.000 met plus en min 10 procent'.

Een verklaring voor de daling van de autoverkopen kan gevonden worden in het teruglopende consumentenvertrouwen. Uit de cijfers wordt duidelijk, dat het met name de particuliere autokoper is die de aanschaf van een auto uitstelt. Er is dan ook geen sprake van een daling voor alle merken in Nederland. Sommige merken zien de verkoop zelfs stijgen, terwijl anderen met substantiële dalingen worden geconfronteerd.

Het marktaandeel van de personenauto's met een dieselmotor heeft zich na jaren van groei gestabiliseerd. In de eerste drie maanden van dit jaar was één op de vijf nieuwe personenauto's een dieselauto. De RAI denkt dat de invoering van een extra BPM-heffing van 2000 gulden in mei vorig jaar, gecombineerd met de sterke stijging van de prijs van diesel, de groei afremt.