CDA

Hermans wakker tweespalt in onderwijs verder aan

De reactie van minister Hermans op de uitspraak van de commissie Gelijke Behandeling over de ongelijkheid in het onderwijs tussen leerkrachten die na 1985 in het onderwijs zijn gekomen en oudere leerkachten wakkert de tweespalt in het onderwijs aan, vindt Tweede Kamerfractiewoordvoerder Maria van der Hoeven.

Zij vindt het prima dat de minister zich inzet voor herintreders en zij-instromers, maar hij laat de leerkrachten die na 1985 in het onderwijs kwamen, mensen van rond de veertig jaar, in de kou staan. "Deze mensen vormen juist de harde kern binnen het onderwijs. Zij dragen het onderwijs. Het zijn de mensen die uit roeping het onderwijs ingingen en die ervaring hebben opgebouwd. Het is de groep die niet geprofiteerd heeft van hogere aanvangssalarissen, aan het einde van hun salarislijn zit en de dupe worden van oude afspraken met leerkrachten die al voor 1985 in het onderwijs gingen. Wanneer doet de minister nu eens iets voor deze groep", zegt het CDA-kamerlid. Zij wil van Hermans een schriftelijke uitleg hebben.

Het verschil tussen leerkrachten ontstond door het hos-akkoord dat in 1985 met de bonden werd gesloten. Dit akkoord voorzag in een lager salaris voor nieuwe leraren, gezien de slechte economische situatie en het overschot aan leerkrachten toen. De zittende leerkrachten bleven buiten schot.

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde dat met name vrouwen door het hos-akkoord werden gediscrimineerd, omdat er te weinig mogelijkheden zijn om onbetaalde ervaring mee te laten tellen bij herintredende vrouwen. Bovendien concludeerde de Commissie dat de beloningsachterstand bij herintreden niet valt in te lopen vanwege de lange beloningsschalen.

Deze twee punten zegt Hermans wel te willen repareren. Hier zou 300 miljoen gulden voor nodig zijn. Maria van der Hoeven vindt dit schandalig naar de leerkrachten van na 1985, de zogenoemde na-hossers, toe. "De minister is er te zeker van dat deze leerkrachten toch wel in het onderwijs blijven."