VVD

VVD verontrust over nieuwe geluidsnormen op platteland


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 5 april 2001
De VVD-fractie heeft met verbazing gereageerd op berichten in de media over de voornemens van minister Pronk (VROM) om het platteland feitelijk tot stiltegebied te verklaren

De voornemens van minister Pronk om de geluidsnormen door middel van een AmvB aan te scherpen, zijn naar de mening van de VVD niet uitvoerbaar. Woordvoerder Janneke Snijder: Werkzaamheden op het platteland zijn niet te vergelijken met een 9 tot 5 kantoorbaan. De AmvB, waar nu aan gewerkt wordt op het ministerie van VROM, heeft tot gevolg dat allerlei activiteiten op het platteland tussen zeven uur s avonds en zeven uur s ochtends niet meer mogelijk zullen zijn. De grens voor het toelaatbare geluid zal op 35 decibel komen te liggen, wat ongeveer vergelijkbaar is met een normaal gesprek in de gemiddelde kantoortuin.
De VVD heeft naar aanleiding van deze berichten schriftelijke vragen gesteld aan de minister van VROM en de minister van LNV, waarin zij om opheldering vraagt.
De werkzaamheden van boeren laten zich niet leiden door de klok, maar door het weer. Het kan toch niet zo zijn dat een boer zijn oogst moeten laten liggen, omdat hij niet geen geluid meer mag maken!, aldus Janneke Snijder.
Volgens de huidige plannen hebben gemeenten grote vrijheid bij het toepassen van de AmvB. De VVD vraagt zich af, of dat in de praktijk kan betekenen, dat een boer midden op de akker moet stoppen, wanneer daar toevallig een gemeentegrens loopt.
De VVD zet grote vraagtekens bij de gevolgen voor het werken op en de leefbaarheid van het platteland. Daarom heeft de VVD om een overzicht gevraagd van de economische gevolgen voor alle soorten bedrijfsactiviteiten in het landelijk gebied. In het verlengde daarvan wil de VVD graag weten wat dit betekent voor het sociale leven als werken op het platteland niet meer mogelijk is. Naar de mening van de VVD is deze AmvB een typisch voorbeeld van ver doorgeschoten regelzucht. Wet- en regelgeving moeten realistisch, controleerbaar en handhaafbaar zijn. In dit geval, zoals het er nu uitziet, schiet deze AmvB op alle drie punten te kort.