Nederlandse Taalunie

5 april 2001

Luc Demeester en Aad Nuis in nieuw presidium van ONUB

Sinds 8 maart 2001 is Luc Demeester voorzitter van het Overleg Nederlandstalige Uitgeverij en Boekhandel (ONUB). Demeester is ook voorzitter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB) en werkzaam bij Uitgeverij Lannoo. Hij volgt Laurens van Krevelen op, die het overlegplatform sinds 1997 heeft voorgezeten. Demeester was al geruime tijd co-voorzitter van het ONUB. Het vertrek van Van Krevelen hangt samen met zijn vertrek als voorzitter van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB). Van Krevelen is bij de KVB opgevolgd door Aad Nuis, die ook het co-voorzitterschap van het ONUB op zich zal nemen.

Het ONUB is een Nederlands-Vlaams overlegplatform onder de koepel van de Nederlandse Taalunie. Het ontwerpt samenhangend beleid met als doel de productie, promotie en distributie van Nederlandstalige boeken in het Nederlandse taalgebied te bevorderen en belemmeringen in het grensoverschrijdend verkeer tussen Nederland en Vlaanderen weg te nemen. In het ONUB hebben afgevaardigden van brancheorganisaties in het boekenvak zitting.

In het afgelopen jaar is op advies van het ONUB onder meer onderzoek gedaan naar aanpassing van de NUGI-codering en naar de leesbeleving van Nederlandse en Vlaamse jongeren. Komend jaar zal een ONUB-commissie zich bezighouden met de implementatie van de voorstellen tot aanpassing van de NUGI-codering. NUGI (Nederlandse Uniforme Genre Indeling) is een indeling voor boeken die in gebruik is bij de boekhandel.

Ook zal het ONUB onderzoek doen naar de mogelijkheden om tot meer onderlinge afstemming en samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen te komen op het terrein van promotie, onderzoek, opleiding en vakinformatie in de boekenbranche.



© Nederlandse Taalunie