DYA®: snelheid en samenhang in business- en ICT-architectuur

Diemen, 5 april 2001 - Vanaf 27 april a.s. is het boek 'DYA®: snelheid en samenhang in business- en ICT-architectuur' verkrijgbaar bij de erkende boekhandel. Het boek biedt een praktische invulling van de architectuurprocessen van een organisatie. Tevens wordt duidelijk hoe architectuur effectief kan worden gebruikt om veranderingen in bedrijfsprocessen en informatievoorziening snel en in samenhang te realiseren. De auteurs van het boek - Roel Wagter, Martin van den Berg, Joost Luijpers en Marlies van Steenbergen - zijn werkzaam bij IQUIP Informatica B.V.

De rol van ICT verandert
Voor veel organisaties is ICT een cruciaal middel bij het bereiken van hun businessdoelen, waarbij het al lang niet meer alleen gaat om het optimaal ondersteunen van bestaande taken. Tegenwoordig maakt ICT geheel nieuwe taken, diensten en zelfs compleet nieuwe businessmodellen mogelijk. ICT is onderdeel geworden van het primaire proces. De ontwikkelingen rond het internet en e-business zijn daar op dit moment de meest opvallende voorbeelden van.

Doordat het belang van ICT voor een organisatie toeneemt, wordt ook het effectief en efficiënt inzetten van ICT belangrijker maar het optimaal inzetten van ICT gaat niet vanzelf. Vraagstukken als multichanneling, geïntegreerd klantbeeld en flexibel in- en outsourcen, vereisen een architectuur. Het werken onder architectuur zorgt er immers voor dat losse onderdelen in hun samenhang worden ontworpen, zowel op het niveau van de business, de informatievoorziening als de technische middelen.

DYA®: DYnamische Architectuur
Het werken onder architectuur valt in de praktijk echter niet mee. Het op papier ontwerpen van een architectuur alleen brengt een organisatie niet dichter bij het bereiken van haar businessdoelen. Hoog tijd dus voor een boek dat zich richt op de vraag hoe het werken onder architectuur praktisch kan worden vormgegeven. Een boek dat de precaire balans vindt tussen snelheid in handelen en het bewaren van samenhang; deze balans vormt de kern van 'DYA®: snelheid en samenhang in business- en ICT-architectuur'.

DYA® verschilt in een aantal belangrijke aspecten van de meer traditionele architectuurmethoden. Zo wordt in het boek tegenover de traditionele projectmatige aanpak met een planningshorizon van een paar jaar een continu, cyclisch proces neergezet. En tegenover de bedrijfsbrede architectuur die in één keer voor het hele bedrijf wordt opgesteld, zet het boek een 'just enough, just in time'-benadering neer die alleen die architecturen opstelt waar behoefte aan is. Tegenover architectuur als aparte activiteit die min of meer naast de organisatie staat, wordt een architectuurproces neergezet dat geheel is ingebed in de veranderprocessen van de organisatie. Het boek biedt tot slot processen om de traditionele afstand tussen business en ICT te overbruggen.

Over 'DYA®: snelheid en samenhang in business- en ICT-architectuur' Bij de totstandkoming van het boek hebben de auteurs geput uit hun jarenlange ervaring bij IQUIP Informatica BV op het gebied van architectuur. Daarnaast beschikken zij over een uitgebreid netwerk dat zij gebruikt hebben om ideeën te bediscussiëren en te toetsen. Het resultaat is een sterk op de praktijk gericht boek, dat rijkelijk is voorzien van voorbeelden, sjablonen en instrumenten voor de architect. Het boek geeft organisaties concrete handvatten bij het inrichten en professionaliseren van hun architectuurprocessen. Het boek is dan ook met name interessant voor architecten en managers, op business- én ICT-gebied, die zich afvragen hoe het architectuurdenken en -werken in hun organisatie op een hoger plan getild kan worden.

Roel Wagter, Martin van den Berg, Joost Luijpers en Marlies van Steenbergen, DYA®: snelheid en samenhang in business- en ICT-architectuur, Tutein Nolthenius, Den Bosch, 2001, ISBN 90-72194-62-4, prijs fl.59,--. Het boek is vanaf vrijdag 27 april 2001 verkrijgbaar via de uitgever (www.utn.nl), maar uiteraard ook bij de erkende boekhandel.

Over IQUIP Informatica B.V.
Met circa 1.600 medewerkers draagt IQUIP Informatica B.V. nadrukkelijk bij aan het concurrerend vermogen van haar klanten door het vernieuwend inzetten van en het inspireren over informatie- en communicatietechnologie. De dienstverlening van IQUIP is ondergebracht in zeven divisies die regionaal opereren. De divisie E-business is verdeeld over vier regios die tezamen heel Nederland bestrijken. Deze vier divisies richten zich op de combinatie van front-office en back-office systemen. Naast de zeven divisies beschikt IQUIP over het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie, ViNT.