PERSBERICHT

Vooraanstaande ondernemingen reageren enthousiast op SCIP®

Bedrijven omarmen Smart-methode
voor programmamanagement

Den Haag, 5 april 2001 Smart Automatiseringsgroep BV te Den Haag heeft een methode ontwikkeld voor programmamanagement, opgebouwd uit Scope-, Coherentie-, Impact- en Projectmanagement (SCIP®). SCIP® geeft een organisatie grip op situaties waarin verschillende (strategische) initiatieven en projecten in een organisatie gelijktijdig worden uitgevoerd. Het biedt managers, projectmanagers en bestuurders inzicht waarop zij strategische en tactische beslissingen kunnen baseren. De methode heeft geleid tot het enthousiasme van verschillende bedrijven. EDS Nederland is al overgegaan tot het implementeren van SCIP® in hun organisatie. De gemeente Rotterdam heeft onlangs haar projecten m.b.t. elektronische dienstverlening met behulp van SCIP® gewaardeerd.

SCIP® is een methode, die na integrale verwerking en analyse van beleids- en projectgegevens leidt tot een inzichtelijke presentatie van informatie. Dit geeft continu inzicht in ontwikkelingen, initiatieven en beslissingen, en de invloed daarvan op zaken als de beschikbaarheid van mensen en deskundigheid, kosten, risico s, samenhang en prioriteiten.

SCIP® combineert de voordelen van centraal management, zoals kostenreductie en kennisuitwisseling, met die van decentrale autonomie. De methode zorgt voor een flexibele procesinrichting, zodat een bedrijf snel en daadkrachtig kan reageren en anticiperen op impulsen. Daarbij sluit SCIP® aan bij bestaande methoden en technieken, zoals kwaliteitsprogramma s, balanced scorecards, Prince 2 en ITIL.

Programma-management

SCIP® bestaat uit:


· een methode voor het in logische samenhang uitvoeren van processtappen;

· praktisch te hanteren rapportages en/of templates voor onder andere bedrijfsstrategie en planning, informatiestrategie en planning en kosten/batenanalyses;

· modellen voor processen, organisatie en besturing;

· bubble charts voor het inzichtelijk maken van informatie waarop beslissingen worden gebaseerd.
Te vaak gaan organisaties na de strategiebepaling direct over tot de uitvoering van projecten. SCIP® brengt naast de fasen strategiebepaling en uitvoering extra fasen aan, waarin initiatieven worden gedefinieerd in kwantitatieve termen, zoals besparingen, en in kwalitatieve termen, zoals bijdrage aan doelstellingen. Vervolgens wordt ieder initiatief gerelateerd aan andere initiatieven en projecten. Zo kan de invloed op de prioriteitstelling en daarmee het bedrijfsbelang zichtbaar worden gemaakt, evenals de samenhang met andere in- en externe ontwikkelingen.

Grote vraag naar SCIP®

De introductie van SCIP® bij een tiental top 100-bedrijven afgelopen jaar heeft veel belangstelling teweeggebracht. IT-dienstverlener EDS Nederland is in samenwerking met Smart bezig om SCIP® onderdeel van haar bedrijfsvoering te maken, terwijl het beursgenoteerde AINO ook aangegeven heeft SCIP® te willen gaan hanteren binnen haar organisatie. De Gemeente Rotterdam gebruikt momenteel de resultaten van een onderzoek, gebaseerd op de SCIP® methode. Het onderzoek door Smart leverde zeer bruikbare resultaten op die wij gaan gebruiken bij het beoordelen en wegen van voorstellen voor elektronische dienstverlening aldus een woordvoerder van de Gemeente Rotterdam. Om in te spelen op deze behoefte uit de markt hebben overnamebesprekingen plaatsgevonden met onder meer FAIR (voortgekomen uit de IT-organisatie van Fokker). Dit heeft ertoe geleid dat Smart een aantal mensen heeft overgenomen, die zich zullen toeleggen op SCIP®.

In samenwerking met het opleidingsinstituut NOVI (onderdeel van het Britse BPP Professional Education) werkt Smart aan de totstandkoming van een masterclass Programma Management, gebaseerd op SCIP®. Vanaf 2002 zal het ook mogelijk zijn om met het volgen van deze masterclass certificaten op Bachelor/Master niveau te behalen.