Persbericht
5 april 2001

Kamerleden en politieken partijen delen huis met vluchtelingen

Hedenmiddig vond er op het plein voor de Tweede Kamer een openbaar debat plaats over het op straat zetten van vluchtelingen. De organisatoren van de Buscampagne: "Opvang voor vluchtelingen" vroegen, in samenwerking met de Jonge Socialisten, kamerleden van de PvdA onderdak te bieden aan vluchtelingen uit de campagne.

De afgelopen week hebben de hulpverleners en vluchtelingen van de Buskaravaan "Opvang voor vluchtelingen" hun reisdoel verlegd naar politiek Den Haag. Eerder in de week hadden zij een 12-tal gemeenten bezocht met het verzoek een petitie te ondertekenen waarin gevraagd wordt om voorzieningen voor legaal op straat staande vluchtelingen.

Aanwezig bij het debat waren voor de PvdA: dhr Hindriks, mevr. Belinfante, mevr Albayrak mevr. Molenaar en dhr Middel. De Jonge Sociale waren vertegenwoordigd door dhr. Zboray. Sprekers voor buscampagne waren mevr. Ederveen en mevr.Schultz.
Na een korte inleiding van Ederveen over de gevolgen van de nieuwe vreemdelingenwet voor opvang van vluchtelingen verdedigde Albayrak deze nieuwe wet. Hierna vroeg Zboray de kamerleden in gesprek te treden met de aanwezige vluchtelingen om doordrongen te worden van de ernst van de situatie.
Uiteindelijk resultaat was dat de PvdA kamerleden Hindriks en Molenaar twee vluchtelingen voor de nacht opvang gaven uit solidariteit met de campagne gedachte. De overige vluchtelingen werden opgevangen door de Jonge Socialisten en de Socialistische Partij.

Ter afsluiting van de buscampagne wordt op maandag 9 april 2001 om 11.15 uur (in tegenstelling tot eerdere berichten), een zwartboek met de petities van de gemeenten, de verhalen van de vluchtelingen en een verslag van de campagneweek aangeboden aan de staatssecretaris van Justitie mevr. Kalsbeek. Adres: Schedeldoekshaven 100 Den Haag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Petra Schultz 06-22605845
Alice Beldman/Bas Baltus 06-16314311
Zie ook website www.bus.glow.nl