Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


hulp-douaniers op Schiphol

Militaire hulp-douaniers aan de slag

05-04-2001

Sinds vandaag worden militairen ingezet ter assistentie van de Douane in het kader van de mond- en klauwzeercrisis. Het gaat om in totaal 400 militairen van de marine, landmacht en luchtmacht die de Douane terzijde staan in de Douane-districten Groningen, Arnhem, Roermond, Roosendaal, Schiphol en Rotterdam. De militairen verrichten hun werkzaamheden steeds onder begeleiding van Douane-personeel. Defensie zet de militairen in op verzoek van het Ministerie van Financiën.

De eerste militairen die aan het werk gingen als hulp-douanier waren afkomstig van de marine. De marine levert in totaal 100 militairen - te weten 25 van het Korps Mariniers en 75 van verschillende onderdelen zoals de Commandanten Maritieme Middelen in Amsterdam en Den Helder. Deze militairen worden allemaal ingezet op de luchthaven Schiphol voor het controleren van de bagage van passagiers. Op de luchthaven zijn speciale controleposten ingesteld, waar alle vertrekkende passagiers worden gecontroleerd op verboden producten. Passagiers kunnen alleen inchecken na het passeren van een van deze controleposten. Ook bij aankomende vluchten worden passagiers gecontroleerd. Bij de controles wordt gebruik gemaakt van röntgenapparatuur en interviews. In geval van twijfel mag de bagage onderzocht worden. De passagiers worden middels een nieuwsbrief en posters zoveel mogelijk op de hoogte gesteld over de speciale gang van zaken. Bij elke controlepost is een speciaal afsluitbare klikobak geplaatst, waarin de gevonden producten op verantwoordelijke wijze kunnen worden afgevoerd en vernietigd.

Eveneens vandaag zijn militairen van de Groep Geleide Wapens De Peel van de luchtmacht aan de slag gegaan in het Douane-district Roermond. Het gaat hier om 39 mannen en vrouwen. Vanaf morgen gaan 63 militairen van de 11de Luchtmobiele Brigade van de landmacht aan het werk in het Douane-district Groningen, en 40 in het Douane-district Arnhem. In de Rotterdamse haven worden eveneens vanaf 6 april 100 militairen van het 103 Verkennings Bataljon en het Korps Commandotroepen van de landmacht ingezet. Tot slot gaan vanaf 10 april nog eens 50 militairen van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht de Douane in het district Roosendaal assisteren. (foto: Marine-personeel op Schiphol, Fabienne Bruijs)

* Klik hier voor het volledige dossier over de Defensie-inzet in het kader van mond- en klauwzeer