Socialistische Partij afdeling Utrecht

PERSBERICHT SP Provinciale Staten fractie Utrecht Utrecht, 5 april 2001.

SP wil opheldering over exploitatiekosten provinciale skybox

De provinciale statenfractie van de Socialistische Partij wil opheldering van Gedeputeerde Staten over de exploitatiekosten van de provinciale skybox in het Utrechtse stadion De Galgenwaard. De gemeente Utrecht maakte op 3 april 2001 bekend niet in te gaan op het provinciale aanbod voor een gezamelijke exploitatie. Volgens het Utrechts Nieuwsblad had de gemeente dan 120.000 per jaar moeten bijleggen. De SP fractie heeft op grond hiervan berekend dat de exploitatiekosten in dat geval neerkomen op duizend gulden per gast per wedstrijd. Dat zou het zoveelste staaltje geldsmijterij zijn in deze soap.

De provincie besloot in 1999 om de uitbreiding van de Galgenwaard, de thuisbasis van FC Utrecht, te subsidiëren met zes miljoen gulden. Dit geldt kwam uit de provinciale ontwikkelings reserve (POR), gevuld met de opbrengst uit de verkoop van elektriciteitsbedrijf UNA. Pikant detail was dat dit deel van de POR bedoeld was voor de versterking van het grote stedenbeleid. In plaats van dit geld te investeren in achterstandswijken gaven collegepartijen VVD, CDA en het grootste deel van de PvdA-fractie het groene licht om hiermee een betaald voetbalorganisatie te sponsoren.

In 2000 kreeg de soap een vervolg toen Gedeputeerde Staten nog eens om een krediet van f 150.000 vroegen voor de inrichting van de box, die ca. 30m2 groot is. Ook nu weer gingen de collegepartijen akkoord, zij het dat PvdA woordvoerder Doelwijt sputterde over de begrotingspost waaruit het geld gehaald moet worden.

Nu we weer een half jaar later zijn lijkt de portemonnee opnieuw getrokken te moeten worden.

Inlichtingen:

P.Jansen, tel. (06) 51844755.