Provincie Groningen

Groningen, 5 april 2001 Persbericht nr. 68

Waddenprovincies op aantal punten niet op een lijn met PKB Waddenzee

De Waddenprovincies Groningen, Friesland en Noord-Holland kunnen zich in grote lijnen wel vinden in het ontwerp van de Planologische Kernbeslissing Derde Nota Waddenzee (PKB) van de de Minister van VROM. Wel hebben zij aangegeven op een aantal punten van mening te verschillen met de Minister, met name waar het gaat om de reikwijdte van de nota, de ontwikkelingen bij de havens en industrieterreinen grenzend aan de Waddenzee en uitspraken in de Nota over militaire activiteiten.

De nota bevat een aantal beleidsuitspraken die gericht zijn op het tegenhouden van ontwikkelingen bij de havens en industrie-gebieden grenzend aan de Waddenzee. De Waddenprovincies achten dit in strijd met de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening omdat hierin voor deze gebieden juist de nodige ontwikkelingen worden gestimuleerd. Hiernaast wil minister Pronk de capaciteit van jachthavens, zowel in als nabij de Waddenzee, aan banden leggen.

De Waddenprovincies vinden dat de PKB Waddenzee alleen beleidsuitspraken voor het gebied buitendijks moet bevatten, omdat daar de begrenzing van het PKB-gebied ligt. De provincie Groningen heeft recent een Provinciaal Omgevingsplan (POP) vastgesteld, waarin al rekening was gehouden met het beleid voor de Waddenzee en wil dit beleid niet op korte termijn herzien. Verder vinden de Waddenprovincies dat er geen direct verband bestaat tussen de capaciteit van de jachthavens en de vaarrecreatiedruk op de Waddenzee. Een aantal boten is namelijk niet toegerust op varen op het wad en komen de sluis niet uit of blijven binnen de betonde vaargeulen. De Waddenprovincies vinden dat uiteenlopende factoren een rol spelen bij de verhoging van de recreatiedruk op de Waddenzee en willen geen eenzijdige maatregelen.

Kokkel- en garnalenvisserij

Voor de kokkel- en garnalenvisserij wensen de provincies een genuanceerde aanpak. Een eventuele afbouw van de mechanische kokkelvisserij vanwege de milieu-effecten zou gepaard moeten gaan met meer ruimte voor de handmatige kokkelvisserij. Tevens achten de provincies een verbod van garnalenvisserij op de wadplaten te voorbarig, omdat er nog een onderzoek loopt naar de effecten op de natuur.

Militaire activiteiten

Teleurgesteld zijn de provincies over de beleidsuitspraken over de uitspraken over militaire activiteiten. In de PKB wordt vastgesteld dat een verplaatsing van militaire activiteiten of een substantiële vermindering niet reëel is. Het kabinet wil alleen trachten de milieubelasting van deze activiteten te verminderen. De provincies blijven aandringen op een gefaseerde afbouw van de militaire activiteiten in de Waddenzee.

Op 17 april a.s. wordt te Leeuwarden een gemeenschappelijke vergadering gehouden van de betrokken statencommissies van de drie provincies, waarin deze ontwerp-inspraakreactie wordt behandeld. Hierna zullen de Waddenprovincies de definitieve reactie vaststellen en aan minister Pronk zenden.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Wim Trip, afdeling bestuurscontacten provincie Groningen, tel. 050 3164129 .