Arrondissementsparket Alkmaar

Alkmaar, 5 april 2001 Forse straf voor jonge straatrover

De rechtbank van Alkmaar heeft een minderjarige jongen (15 jaar) veroordeeld voor het plegen van een groot aantal straatroven. Hij heeft twaalf maanden jeugddetentie opgelegd gekregen, waarvan vier voorwaardelijk. Een medeverdachte (15 jaar) kreeg naast 200 uur dienstverlening, zes maanden voorwaardelijk. Tegen dit laatste vonnis gaat het Openbaar Ministerie in hoger beroep. Het andere vonnis wordt door het Openbaar Ministerie nog nader bestudeerd. De officier van justitie had voor beide jongens een jaar jeugddetentie met een maand voorwaardelijk geëist.

Eerder deze week sprak de rechtbank het vonnis uit over een twintigjarige medeverdachte. Hij kreeg twee en een half jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook over dit vonnis beraadt de officier zich.
In mei zullen nog drie jongens zich voor de kinderrechter moeten verantwoorden.

De jongens maakten deel uit van een groep die tussen september en december vorig jaar in Alkmaar en Oudorp ruim dertig straatroven hebben gepleegd. Zonder vooropgezet plan vielen ze voetgangers en fietsers lastig en eisten daarbij geld en bijvoorbeeld mobiele telefoons. Dit gebeurde met veel en grof geweld. De rechtbank spreekt van zeer ernstige feiten en vindt het onaanvaardbaar dat juist veelal ouderen hiervan het slachtoffer werden.