UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK ADAM

UB Amsterdam illustreert onderzoek bruine boek in Nederland

Tentoonstelling UB Amsterdam illustreert onderzoek nationaal-socialistische boek in Nederland

Van 6 april tot en met 1 juni 2001 is in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam de tentoonstelling 'Schuldig papier' te zien over 'het bruine boek in Nederland van 1921 tot 1945'. Deze expositie illustreert en documenteert de studie van boekhistoricus Gerard Groeneveld, die 5 april verschijnt bij Uitgeverij Vantilt over het fascistisch en nationaal-socialistische boek in Nederland.

In de rangorde van de fascistische en nationaal-socialistische propaganda stond het woord voorop. Eerst kwam het gesproken woord, onmiddellijk daarna volgden stromen kranten, tijdschriften, brochures en torenhoge stapels bruine boeken. Het boek werd niet zelden vergeleken met een zwaard, een wapen in dienst van de politieke strijd.
De tentoonstelling toont boeken met veelal bontgekleurde omslagen, foto's, affiches, boekcatalogi, wervingsfolders, brochures en andere documenten. Aan de orde komen politieke uitgaven, boeken over rassenkunde, antisemitische en anti-vrijmetselaars publicaties, 'bruine' poëziebundels en jeugdliteratuur om 'het nationaal-socialisme bij de Nederlandsche jeugd ingang te doen vinden'. Aparte aandacht is er voor de rol van de boekhandel en de boekpromotie.
Het merendeel van het materiaal is UB-bezit, aangevuld met stukken uit het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, het Algemeen Rijksarchief, het Rijksarchief in Noord-Holland, het Gemeentearchief Leeuwarden (Collectie De Roos), het Spaarnestad Fotoarchief en uit de Collectie Gerard Groeneveld.
Publicaties:
'Zwaard van de geest: het bruine boek in Nederland 1921-1945' van Gerard Groeneveld, verschenen bij Uitgeverij Vantilt in Nijmegen (ISBN 90 7569 75 11).
Ook verschijnt een kleine brochure bij de tentoonstelling.

Lunchlezingen op woensdag
25 april: Gerard Groeneveld over Propaganda voor het bruine boek; 9 mei: Prof. dr. M.C. van den Toorn over het taalgebruik van de Nederlandse nationaal-socialisten;
23 mei: Willem Huberts over nationaal-socialistische schrijvers en over politiek-morele problemen.
Plaats: Doelenzaal Universiteitsbibliotheek. Tijd: 12.30-13.30 uur. Toegang gratis.

Tentoonstelling
'Schuldig Papier: de aantrekkingskracht van het bruine boek in Nederland 1921 - 1945'
Data: 6 april t/m 1 juni 2001
Plaats: tentoonstellingszaal Universiteitsbibliotheek, Singel 425, Amsterdam, tel. 020 - 525 2143
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 12.00 - 16.00 uur gesloten: feestdagen en 13 april, 1, en 25 mei) Samenstelling: Gerard Groeneveld in samenwerking met tentoonstellingscommissie UB


////