BNO


NIEUWS-
BERICHTEN

Nieuwsberichten afkomstig uit de BNO zelf en de ontwerpwereld in het algemeen: activiteiten, evenementen, prijzen en andere actualiteiten.

MEER INFORMATIE BIJ UITGEVERIJ BIS:
(020) 620 51 71

2 APRIL 2001

BNO-NIEUWS

Grafische Cultuurprijs voor Stichting Schrijvers School Samenleving

De Grafische Cultuurprijs 2001 voor een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de grafische cultuur in Nederland, is toegekend aan de Stichting Schrijvers School Samenleving. De overhandiging van de prijs aan Margreet Ruardi, directeur van de stichting, vindt plaats tijdens Accolade 2001 op 5 april jl. in de Beurs van Berlage te Amsterdam. De Grafische Cultuurprijs wordt toegekend door de BNO en de Grafische Cultuurstichting. Reden om de Stichting SSS te onderscheiden is het feit dat de stichting, naast haar hoofdactiviteit (het organiseren van schrijversbezoeken aan middelbare scholen en basisscholen, bibliotheken en andere organisaties) veel aandacht besteedt aan voorlichting op grafisch gebied. De Stichting SSS is een voortzetting van 'Schrijvers op School'.

BNO-NIEUWS

Nederlands Ontwerp 2000/01 bekroond

De door René Knip ontworpen cassette 'Nederlands Ontwerp 2000/01' is bekroond bij de Best Verzorgde Boeken 2000 (zie onder) en genomineerd voor een ADCN-lamp. De bekendmaking van de ADCN Jaarprijzen vindt plaats op 26 april. Eerder ontving het ontwerp al de onderscheiding 'Highest Design Quality' bij de Deutscher Preis für Kommunikationsdesign.

BNO-NIEUWS

Storing mailserver BNO-bureau

Helaas kan het nog steeds voorkomen dat e-mailberichten die gericht zijn aan de BNO niet of met vertraging aankomen. Er wordt gezocht naar de oorzaak. Onze verontschuldigingen voor het ongemak.

NIEUWS

Best Verzorgde Boeken 2000: 44 stuks

De selectie van de Best Verzorgde Boeken van het jaar 2000 bestaat uit 44 titels. De jury beoordeelde in totaal 362 ingezonden boeken, een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 346 titels werden ingezonden. Op donderdag 31 mei worden in het Stedelijk Museum Amsterdam de prijzen uitgereikt aan alle betrokken uitgevers en vormgevers. Tegelijk verschijnt de catalogus. Deze editie zal worden vormgegeven door Michaël Snitker uit Amsterdam. De Best Verzorgde Boeken van het jaar 2000 worden van 1 juni tot en met 22 juli geëxposeerd in het Stedelijk Museum Amsterdam. Later in het jaar gaat de selectie op toernee naar het buitenland, waarbij in elk geval het Institut Néerlandais in Parijs, de Frankfurter Buchmesse en de Leipziger Messe zullen worden aangedaan.

NIEUWS

Nominaties Designprijs Rotterdam

Voor de editie van dit jaar werden 283 producten ingezonden. Dit leverde 48 nominaties op. Op 3 mei zal de winnaar van de Designprijs Rotterdam worden bekendgemaakt. Alle genomineerde producten zijn tot en met 20 mei te zien op de tentoonstelling getiteld 'Product Placing' in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Naast de presentatie van de genomineerde producten kent de tentoonstelling een 'werkvloer', waar een vijftal evenementen op zullen worden gehouden. Ieder evenement heeft tot doel een specifieke context rond een selectie van genomineerde producten te creëren. Het eerste evenement getiteld 'Shoot' werd gelijktijdig met de opening op 31 maart jl. gehouden. In de navolgende weekends worden de overige evenementen georganiseerd. Bij 'Food' ligt het accent op consumeren, bij 'Good' op interpreteren, bij 'Mood' op de ervaring, en bij 'Loot' op de rol van de markt. Meer informatie: T 010 441 94 00.

TENTOONSTELLING

Uitgaan in Rotterdam
Het Schielandshuis, Rotterdam
7 april t/m 6 januari 2002

De tentoonstelling Uitgaan in Rotterdam toont op drie verdiepingen alle facetten van een avondje uit in Rotterdam: de locaties. kleding en accessoires en de verschillende vormen van uitgaan. Tijdens het interbellum was Rotterdam dé stad van variété en revue en Pschorr de danslocatie bij uitstek, maar ook vandaag de dag is Rotterdam trendsettend in het uitgaansleven. Er zijn onder meer hoeden, schoenen, shawls en sierraden te zien. In de kostuumopstelling is uitgaanskleding van Rotterdammers te bewonderen waaronder kleding van de ontwerper Cargelli.

T 010 217 67 67

TENTOONSTELLING

Designprijs Rotterdam
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
31 maart t/m 20 mei

Alle voor de Designprijs Rotterdam genomineerde producten. T 010 441 94 00

TENTOONSTELLING

Batik, met was getekend
Tropenmuseum, Amsterdam
11 april t/m 14 oktober

Tweehonderd jaar batikkunst uit Indonesië: de mooiste en meest bijzondere batikdoeken uit de collectie van het Tropenmuseum, één van de meest complete en best gedocumenteerde collecties ter wereld. Batik is een eeuwenoude decoratietechniek op textiel, waarbij vloeibare was in patronen op een weefsel wordt aangebracht. Bij onderdompeling in een verfbad hecht de kleur zich op die plekken waar de was niet werd aangebracht; daarna wordt de was verwijderd. De Javaanse batikkunst is een spiegel van de geschiedenis van Java: de batiks onthullen de culturele en sociale identiteit van de Javaanse, Indo-Chinese, Indo-Arabische en Indo- Europese bevolkingsgroepen. De techniek blijft actueel, bijvoorbeeld als bron van inspiratie voor hedendaagse modeontwerpers zoals Iwan Tirta.

T 020 568 84 22

TENTOONSTELLING

Kate Wilkinson - 'Perfect Moments'
Gemeentemuseum Het Land van Thorn
6 april t/m 15 juli

De tentoonstelling is de weerslag van Wilkinson's reizen in het zuidwesten van Amerika. Voor het eerst in deze omgeving, ondervond ze dat "the American Dream" nog steeds bestaat. De romantiek van lang in de auto zitten, en de weg die nog langer is. Een wereld die bevolkt lijkt door acteurs uit B-films, die de alledaagse sleur van het leven spelen als ware het een scène uit 'Gunfight at the OK corral'. Het leven is filmscript en soundtrack tegelijk. De radio die altijd speelt en van stad tot stad nieuwe country & western stations laat horen, de supermarkt-muzak en de imitatie-Elvis die zingt op straat.

T 0475 562761

19 MAART 2001

BNO-NIEUWS

Work In Progress 4 - The Pitch
Sociëteit Baby, Amsterdam
zondag 8 april 2001

Sommigen noemen het een 'pitch' anderen een 'competitie', maar altijd gaat het om een ondoorzichtig proces voor buitenstaanders en soms zelfs voor de betrokkenen. Aan de hand van de nieuwe huisstijl-opdracht van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst wordt geprobeerd enige transparantie te brengen in dit proces. Met medewerking van: Lex ter Braak (Fonds BKVB), Pjotr de Jong/René Put (VandeJong), Richard van der Laken (Designpolitie), Mart. Warmerdam (Studio Mart. Warmerdam) en Rens Muis/Pieter Vos/Robert Beckand (75B) geven inzage in hetgeen voorafging aan de nieuwe huisstijl van het Fonds. Aanvang: 16.00 uur. Entrée: gratis.

BNO-NIEUWS

Vernieuwing BNO-website

Binnen afzienbare tijd zal de BNO-website in een geheel vernieuwde gedaante verschijnen. Met name de gebruiksmogelijkheden zullen aanzienlijk worden uitgebreid. Zo krijgen alle leden in de nieuwe opzet gratis een uitgebreide vermelding. Deze gegevens kunnen zij zelf beheren door in te loggen met hun lidmaatschapsnummer. Bezoekers van de site kunnen met een zoekmachine een selectie maken, bijvoorbeeld op naam, discipline, provincie of trefwoord. Het plaatsen van advertenties gebeurt voortaan via een formulier. Een belangrijke verandering is dat het plaatsen van persooneelsadvertenties niet langer gratis zal zijn voor leden. Voortaan zal f 250,- in rekening worden gebracht. De prijs voor niet-leden gaat omhoog van f 500,- naar f 1000. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de invulling van de website en de techniek erachter. Het streven is om de nieuwe vormgeving medio april te lanceren. Het ontwerp is van Fabrique Nieuwe Media uit Delft.

NIEUWS

A Roadshow of Dutch Graphic Design (1990-2001)

De tentoonstelling 'A Roadshow of Dutch Graphic Design (1990-2001)' is vanaf 16 januari tot en met 25 februari te zien geweest in de Decker Gallery van het Maryland Institute, College of Art (MICA) in Baltimore, USA. De expositie toont een overzicht van affiches, boeken, tijdschriften bedrijfshuisstijlen, jaarverslagen, letterfonts, affiches, bankbiljetten, postzegels en websites. Het bij MICA verzamelde werk is zowel afkomstig van gevestigde namen zoals Anthon Beeke, Studio Dumbar, VBAT en van jongere professionals als Jop van Bennekom en aap Ontwerpers. Dezelfde tentoonstelling was in 2000 te zien in het Institut Néerlandais in Parijs, om daarna verder te reizen naar Musée des Beaux Arts Mulhouse en Musée des Beaux Arts Valence. Tussen 15 mei en 15 juni zal de Roadshow dienen als omlijsting bij de Premios Laus van ADGFAD in Barcelona. Andere plaatsen volgen. De tentoonstelling is samengesteld door Toon Lauwen (Lauwen Projects).

NIEUWS

FunLab: MA in Entertainment Design

FunLab - MA in Entertainment Design is een nieuwe opleiding die ontwerpers zal afleveren, die gespecialiseerd zijn op het gebied van entertainment in alle sectoren: media, spelletjes, karakters, themaparken, shopping, architectuur, voeding, etcetera. De officiële start van de opleiding zal zijn in september. De duur van de opleiding is 18 maanden en hij is bedoeld voor op interdisciplinair design georiënteerde studenten uit de hele wereld. Aanmeldingen en bijbehorende portfolio's voor toelating tot het officiële programma kunnen worden ingestuurd tot eind juni.

Funlab - Design Academy Eindhoven
PO Box 2125
5600 CC Eindhoven
T 040 239 39 39
E info@designacademy.nl
www.designacademy.nl

CONFERENTIE

Visuele Cultuur
De Balie, Amsterdam
6 + 7 april 2001

Een belangrijk thema voor de Balie de komende tijd is 'visuele cultuur'. Dit nieuwe, interdisciplinaire terrein is typerend voor deze tijd: het richt zich op verschillende disciplines tegelijk en zoekt naar verbanden. Zowel film en televisie als beeldende kunst, reclame, de gebouwde omgeving en nieuwe digitale en elektronische presentatievormen behoren tot de visuele cultuur, maar ook kledingcodes en de manier waarop tijdschriften en winkels zich visueel profileren. Op 6 en 7 april wordt een conferentie georganiseerd waarin dit onderwerp verkend wordt. Er wordt niet alleen gepraat en getheoretiseerd, er zijn ook vele visuele presentaties van kunstenaars, vormgevers, media- en theatermakers, modeontwerpers, fotografen en architecten. Meer informatie:
T 020 553 51 51
www.debalie.nl

PRIJSVRAAG

Marksman Design Award

De tweede editie van de Marksman Design Award staat in het teken van de balans tussen werk en vrije tijd en heeft als thema 'Outdoor (pleasure)'. PF Concept International, de grootste producent van business gifts in Europa, Azië en Amerika, daagt jonge studenten industriële en grafische vormgeving uit een relatiegeschenk te ontwerpen dat aansluit bij het genoemde thema. Het totale prijzengeld bedraagt 16.000 US$, met een eerste prijs van 10.000 US$. Als het winnende ontwerp aan alle eisen voldoet, neemt PF Concept International het op in de Marksman collectie. Bovendien reist de student die wint met PF Concept International mee naar Azië om het productieproces van dichtbij te volgen. De uiterste datum voor aanmelding is 30 maart 2001, de deadline voor inzending van de ontwerpen is 30 mei 2001.
Meer informatie: www.marksmandesignaward.com

TENTOONSTELLING

Re(f)use - duurzaam design
Museum voor Moderne Kunst, Arnhem
t/m 15 mei 2001
De tentoonstelling Re(f)use toont een overzicht van hedendaags design waarbij gebruik is gemaakt van afvalmateriaal of natuurlijk afbreekbare materialen. Aan de hand van 120 succesvolle voorbeelden van (inter)nationale ontwerpers - onder wie Philippe Starck, Shigeru Ban, Ross Lovegrove, Flex Development, Richard Hutten en Hella Jongerius - wordt aangetoond dat economische groei, het verminderen van de milieubelasting én goede vormgeving samen kunnen gaan. Het tentoonstellingsontwerp van de interieurarchitecten Erik Slothouber en Wim van Hornsveld, is in aansluiting op het thema van de tentoonstelling, geheel opgebouwd uit gerecycleerde materialen.

T 026 351 24 31

TENTOONSTELLING

Beestenboel
Galerie Yksi, Eindhoven
21 maart t/m 19 mei

Tentoonstelling met ontwerpen die betrekking hebben op dieren, zoals het eindexamenproject 'Doggy Bag' van Laura Hendriks en meubels van Laurens Kolks om aan de samenwonende baas en hond de ruimte te geven voor intimiteit. Verder producten van Alet Pillon, Miriam van der Lubbe en Niels van Eijk, een vogelvoederhuisje van Bart van den Hoogen en van Marcel Wanders, en deurmatten van Ed Annink.

T 040 293 04 40
www.yksi.nl

5 MAART 2001

BNO-NIEUWS

Het beste uit Milaan

Wie de nieuwste collecties van Nederlandse ontwerpers wil zien, hoeft dit jaar niet per se meer af te reizen naar de internationale meubelbeurs in Milaan. Voor het eerst zal een selectie van daar getoonde ontwerpen te zien zijn in Nederland. De tentoonstelling is een initiatief van de BNO en vindt plaats van 26 april t/m 6 mei in Sociëteit Baby en in het Vormgevingsinstituut te Amsterdam. De selectie van ontwerpers wordt de komende weken gemaakt. Een jury zal in Milaan de definitieve selectie van producten maken.

TENTOONSTELLING

Werkman in het Prentenkabinet
Groninger Museum, Groningen
t/m 13 mei

De eerste omvangrijke expositie van Werkman-druksels sinds het grote overzicht in 1995. De tentoonstelling laat een ruime selectie zien uit de collectie van het Groninger Museum, aangevuld met twee recentelijk verworven druksels.

T 050 366 65 55
www.groninger-museum.nl

TENTOONSTELLING

Eigenheimers? Zelfproducerende ontwerpers 1980-2000 Nederlands Textielmuseum, Tilburg
t/m 2 augustus

Nederland staat de laatste decennia bekend om de grote hoeveelheid ontwerpers uit allerlei disciplines die zelf produceren of op eigen initiatief laten produceren. Op textielgebied ligt het zeefdrukken voor de hand wanneer het om eigen productie gaat: hiermee kan gemakkelijk aan de meter worden geproduceerd. Ontwerpers als Double W, Karin de Vaal en Studio Bonbon maakten hiervan optimaal gebruik. Anderen gebruiken bewust technieken die unieke stoffen of objecten tot resultaat hebben, zoals Philip Boas, Hil Driessen en Ella Koopman. In deze tentoonstelling wordt werk in uiteenlopende technieken en toepassingen gepresenteerd.

T 013 536 74 75
www.textielmuseum.nl

8 JANUARI 2001

PRIJSVRAAG

Studentenprijs 2001

'Ontregeld land' is het thema van de Studentenprijs 2001, die tweejaarlijks beschikbaar gesteld door de Vereniging Repro Nederland. Hij bestaat uit een oorkonde en een bedrag van f 10.000. Deelname aan deze prijsvraag staat open voor studenten die een opleiding volgen op het gebied van interieurarchitectuur, industriële vormgeving, grafische vormgevingarchitectuur, stedebouw of landschapsarchitectuur. De prijsvraag roept op tot het ontwerpen van een gebouw, een straat of een openbaar gebied dat zich niets aantrekt van bestaande regelgeving zoals milieuverordeningen en voorschriften geluidshinder, lichttoetreding en vloer- sterkte. De locatie is een gebied in Leidsche Rijn, de grootste Vinex-locatie van ons land. Criteria bij de beoordeling van de inzendingen zijn de originaliteit, esthetiek en presentatie van de ontwerpen. De organisatie is in handen van de Grafische Cultuurstichting. Uiterste aanmeldingsdatum: 28 juni.

Meer informatie:
T 020 543 56 75
E studentenprijs@reproned.nl
www.studentenprijs.nl

TENTOONSTELLING

Werkman in het prentenkabinet
Groninger Museum, Groningen
t/m 13 mei

Het Groninger Museum presenteert druksels van Hendrik Nicolaas Werkman in het prentenkabinet van 13 januari t/m 13 mei 2001. De tentoonstelling laat een ruime selectie zien uit de collectie van het Groninger Museum aangevuld met twee recentelijk verworven druksels. Deze behoren tot de serie 'Impression of Edgar Allen Poe' en worden tijdens deze expositie voor het eerst getoond. Tevens presenteert het museum exernplaren uit de reeksen 'Hot Printing', 'Zuidzee-eiland' en 'Vrouweneiland'.

T 050 366 65 55
www.groninger-museum.nl

18 DECEMBER 2000

BNO-NIEUWS

BNO-trainingen

FAKTOR biedt in het voorjaar van 2000 weer verschillende trainingen voor ontwerpers aan. De praktijktrainingen zijn bedoeld voor beginnende ontwerpers (van alle disciplines) die een eigen praktijk hebben of werkzaam zijn bij een ontwerpbureau of -afdeling. De managementtrainingen zijn bestemd voor ontwerpers met ruime praktijkervaring. Klik hier voor een uitgebreid overzicht.

Voor opmerkingen en vragen over deze site: website@bno.nl © 2000 BNO